29.04.2016 | 12:35
Доган обича да флиртува със студентки и млади жени
Мустафа Карадайъ ще се чувства безпомощен и ще се стреми да оцелее под сянката на Ахмед Доган

Новоизбраният оперативен председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще се чувства безпомощен и ще се стреми да оцелее под сянката на Ахмед Доган. С този избор Доган поднесе на тепсия турците на ДОСТ. Ситуацията никак не розова. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още сподели той:

– Г-н Октай, спомня те ли си как започна политическата кариера на новоизбрания оперативен председател на ДПС Мустафа Карадайъ?

– Докато беше студент във ВИАС, настоящият кмет на Кърджали Хасан Азис дойде при мен в офиса ми и каза, че се интересува от ДПС. Това стана по времето на Филип Димитров. Двамата решихме да направим студентски организации. Възложих му задачата да създаде „Академично дружество”. Направих го, защото година след регистрацията на ДПС исках да сформираме младежка структура към ДПС, но Ахмед Доган и Касим Дал бяха големи противници. Аргументът им беше, че не трябва да дублираме БКП и комсомола. За това реших по друг начин да действам. Казах на Хасан Азис да направи списък на студентите с турски имена от всички университети в София. Излязоха около 150-200 човека. Предложих да ги покани на среща, наехме и кафе-клуб за няколко часа в „Студентски град”. Поканите бяха подписани не от ДПС, а лично от Хасан Азис.

– Появи ли се Доган на тази среща?

– Ахмед Доган има една голяма слабост- обича да флиртува със студентки и млади момичета. Ние използвахме това. Вечерта преди срещата отидох и му казах: Знаеш ли каква изненада са ни приготвили наши турчета и помаци-студенти? Обясних му, че са решили да се съберат, наели са кафене и имат желание да се запознаят с нас. И той като философ-наивник отвърна: О, разбира се, че ще видим студентките. На другият ден отидохме и така стартира проекта. Тогава на място по предложение на подготвени студенти възникна идеята за „Академичното дружество”. Доган го подкрепи, като се взе решение да се създадат подобни дружества във всички университети в страната-Варна, Пловдив, Русе и Бургас. След време всички тези дружества се обединиха под шапката на Национално академично дружество на студентите към ДПС. След като извървяхме този път, направихме национална среща. Така се роди и младежка организация на ДПС.

– Част от партията ли беше тази младежката организация?

– Не, нарочно я регистрирах отделно от ДПС, за да е независима. Но да се върна към първия ви въпрос. Един хубав ден в моя кабинет се появи Мустафа Карадайъ. Беше изпратен от кмета на село Борино, а моите депесари ми препоръчаха да се видя с него. Карадайъ поиска да се включи в младежката организация. Обясних му, че трябва да се свърже с Хасан Азис и така стана член. Моят екип му възложи да координира действията в София, докато Хасан Азис отговаряше за организацията в национален мащаб. Когато Азис завърши висшето си образование и се прибра в Кърджали, ми трябваше нов младежки лидер. Какво по-хубаво от това да имаш под ръка такова момче като Карадайъ-математик, учи икономика и т. н. По времето когато правихме избори за президент на ОДС между Жельо Желев и Петър Стоянов, създадохме изчислителен център за преброяване на гласовете. В него предложих Карадайъ от квотата на ДПС. Там работеха млади хора и от другите формации. Така стана специалист по изборите, след което го взеха в ЦИК.

– Как продължи да се развива кариерата му?

– Когато оглавих предизборния щаб на ДПС през 2001 г., направих две неща. Предложих да има Фонд избори и той да се регистрира като юридическо лице със собствени банкови сметки. Идеята беше в него съвсем легитимно да влизат всички пари от наши спонсори. Настоях ръководството на Фонда да бъде съставен от независими хора. Прецених, че е добре Хасан Адемов да е председател на Фонда, а негови членове Мустафа Карадайъ и покойният вече Ахмед Емин. Така и стана. Този момент е ключов.

– Защо?

– Защото така отнех парите от Ахмед Доган. Средствата не трябваше да минават през партийната каса и през подписа на Доган. Лошото е, че той продължава да употребява тези хора и до днес. Направи Адемов два пъти министър. По тази причина продължава да мълчи за дейността на този Фонд, защото чрез него се правеше връзка с мафията и обръчите от фирми. Когато Доган приобщи към схемите най-верния си човек Ахмед Емин и го направи посредник на всичките си сделки, момчето плати с цената на живота си.

– Виждаме, че Мустафа Карадайъ стигна до най-високото ниво в партията.

– По този начин той беше възнаграден за мълчанието си за Фонда и за някои други неща. След моята раздяла с Доган, той го направи зам.-шеф на следприватизационен контрол. Представителят на пернишката мафия Росен Владимиров беше издигнат за областен управител на София-град и то без никой да го познава. Владимиров даде апартамент на Карадайъ с компесаторки за никакви пари. Тепърва ще се развие скандал с този апартамент. Преди известно време в НС искаха да правят комисия за това нещо. За сега го потулиха. Много хора са се възползвали от тази възможност. След тях е и Юнал Лютви.

– Каква е причината толкова много ДПС да набляга на думата „оперативен” председател?

-Вашият колега Георги Коритаров много правилно каза, че Доган възпроизвежда модела на управление в Иран. Там имат Аятолах, който е духовен баща на нацията. Той назначава административните ръководители на страната-президент и министър-председател. Какъвто и акт да приеме парламента или тези хора, последната дума е на Аятолаха. Доган навремето нарече Ахмед Емин мъжка секретарка. Сега за заблуда на делегатите на Конференцията, назначи оперативен председател. Това обаче е поредният началник кабинет, началник канцелария или поредната мъжка секретарка.

– Какви ще бъдат задълженията му?

-Ще бъде посредник между Доган и всички външни фактори. Така е правил навремето с Ахмед Емин. Той го определи като посредник вътре партията за контрол и управление на кметовете и техните обръчи. Ще прави още комуникацията с другите формации. Така както днес някои регистрира анонимни фирми, за да не се осветят истинските собственици, така и Доган е намерил формулата да се скрие зад това момче. Той се скри зад всички членове на Фонда, те да подписват и да носят отговорност. Неговата сянка ще тежи не само на Карадайъ. Той намира какви хора точно да употреби. Това е изкуство на Доган през последните години.

– Бихте ли уточнили?

– Доган залага на хора, които след това да конфронтира със собствената си партия и регионите. Ето как постъпи сега-вместо да излъчи силен лидер от Североизточна България, където загуби изборите, той посочи водач като Карадайъ от „ничия земя”. Около Борино има 3 села с турци. Техните имена бяха сменени с тези на помаците. Дори турците не са знаели, че там има турски села. Доган отлично знае, че този лидер ще му се подчини и няма да му шикалкави като Лютви Местан. Той ще се чувства безпомощен и ще се стреми да оцелее под сянката на Доган. С този ход Доган поднесе на тепсия турците на ДОСТ. Ситуацията никак не розова.

– От доста време Ахмед Доган не се беше появявал на обществени събития. Изненада ли ви присъствието му на Конференцията на ДПС?

– Изглеждаше като мумия. На моменти ми напомняше на Тодор Живков на 10 ноември. Чудех се дали на форума са сложили восъчната фигура на Доган или е той самият. Не чух гласа му. Забелязахте ли кои бяха седнали до него-Емел Етем и Рамадан Аталай. Кои са те? През 2001 г. лично Доган извади Етем и Аталай от изборните листи в Разград и Русе заради манипулация. Тогава стана голям скандал, защото заедно с Касим Дал бяха подменили местата си зад гърба на Доган. Той ги принуди да напуснат листите. Хората, които Доган се е опитал да изгони, после ги реабилитира. Хората, с които навремето имаше конфликт, сега седяха най-плътно до него. Навремето направи Емел Етем министър, за да може зад гърба й да даде възможност на Делян Пеевски да натрупа богатства като отговарящ за Държавния резерв. Видяхме на Конференцията и друг интересен персонаж- Става дума за Юнал Лютви, който беше един от най-нежеланите хора в ДПС още от 90-те години. Той е работил в Комитета по култура на Людмила Живкова, бил е резидент на българските служби в арабските държави. В последствие се оказа, че до 1992 г. като народен представител от ДПС е докладвал на ДС и е получавал пари. Това е доказано. Бил е офицер от Първо главно управление на ДС. Как е възможно след всичко това точно той да открива конференция на ДПС и в същото време партията да претендира, че е пронатовска и проевропейска?! Какъв знак дава Доган към Европа и света, след като той също е офицер от Първо главно управление и до ден днешен досието му е секретно. Имам информация, че се намира в Москва. За всичко това в момента разказвам в първата си книга за ДПС и всички политически колизии, които се е случвали в годините на прехода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране