21.08.2015 | 1:13
Доктори в „Токуда” лъжат пациент, че са му извадили тумора
Лъчезар Дилов търси 110 000 лв. от болницата, медиците отричат да са допуснали грешка

Строителният инженер Лъчезар Дилов, който има тумор в мозъка, отправи иск към болница „Токуда” за рекордните 110 000 лв. Сумата е платена за лечението му в чужбина, след като от болницата не извадили образуванието, а само усвоили парите по клиничната пътека.

От лечебното заведение отказват да се срещнат с 33-годишния мъж и неговата адвокатка Силвия Русанова, която предлага извънсъдебно споразумение.  През миналото лято Лъчезар Дилов започнал да се оплаква от силно главоболие. Една нощ болката станала непоносима и той потърсил спешна помощ в 2 часа в болница „Токуда”. „Бях приет в спешното отделение. Направиха ми скенер и се установи, че имам тумор в мозъка с големината на картоф. Сутринта диагнозата бе потвърдена и от лекарите в болница „Св. Иван Рилски”, където ми направиха отново ядрено-магнитен резонанс. Казаха ми, че трябва спешно да се оперирам, затова реших да се върна в „Токуда”, разказа тази сутрин 33-годишният строителен инженер. Хирургичната интервенция там била направена от д-р Славомир Кондов и била учудващо кратка.

„Чувствах се добре и няколко дни по-късно бях изписан”, разказа още Лъчезар. Месец след изписването той отишъл на лъчетерапия в Националната онкоболница, предписана му от „Токуда”. „Терапевтът там ми препоръча контролен скенер, за да се види моментното ми състояние”, допълва той. Тогава разбрал, че туморното образувание е същото, каквото е било и при приемането му в „Токуда”. Лъчетерапия в този случай би била равносилна на „убийство”, тъй като кистата е твърде голяма, категорични са медиците.

Началникът на отделение „Неврохирургия” в болница „Токуда”, който оперирал Лъчезар, заяви, че основната част от т.нар. тумор бил киста, изпълнена с течност. „Източихме течността, но месец по-късно кистата отново се е изпълнила с нея”, категоричен е в преценката си д-р Кондов. Той допълни, че е взета тъкан от образуванието за хистология. Според него пациентът се чувствал много по-зле след предприетата от него операция в Турция. „След консултацията с лъчетерапевтите бях отчаян и затова проверих какви са възможностите в 2 турски клиники. Лекарите там също ми казаха, че трябва да се оперирам”, обяснява защо е потърси помощ в южната ни съседка Лъчезар.

В чуждата клиника отстраняването на тумора му излязло над 30 000 евро. Сега той държи тази сума да му бъде възстановена от „Токуда”, както и платените такси и изследвания в размер на близо 4000 лв., плюс задължителното дарение от 450 лв., което е направил в „Токуда”. Публична тайна е, че в повечето болници те принуждават да дадеш пари под формата на дарение, за да те приемат за операция.

Към днешна дата у нас има заведени 32 иска за лекарски грешки, като съдебните дела са на различен етап. Подобни деяния се доказват трудно, така че изгледите за получаване на обезщетение са сравнително малки, твърдят адвокатите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране