13.06.2019 | 11:50
Домусчиев поканил Васил Иванов от „Канал 3“ в „Нова тв“
Журналистът се връща в телевизията след уволнението на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

След прекъсване от две години журналистът Васил Иванов, който сега работи в „Канал 3“, се връща в „Нова телевизия“, поканен лично от собственика Кирил Домусчиев. Това се разбира от съобщение на медията.

В него се казва още, че от септември той ще „разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами“.

Ден след като прекрати договорите на разследващите журналисти Генка Шикерова и Миролюба Бенатова, телевизията съобщава изрично, че Иванов е подписал авторски договор. В началото на месеца се разбра, че „Нова телевизия“ е предложила и на Шикерова и Бенатова да прекрати трудовите им взаимоотношения и на авторски договори те да произвеждат продукция, която след това да предлагат на телевизията и ако тя ги одобри – да ги закупи, но без никакви други гаранции за ангажименти от страна на медията. Подобно предложение като за журналисти на свободна практика позволява на медията да контролира и темите, и финалния вариант на разследванията.

Иванов напусна Нова телевизия със скандал през април 2017 г. след 14 г. работа там. Тогава той заяви, че си тръгва заради цензура, и избра „Шоуто на Слави“, излъчвано в конкурентната Би Ти Ви, за да разкаже, че продуцентът Дарина Сарелска спирала негови разследвания и настоявала да не се пускат материали срещу кметове след местните избори през 2015 г. Би Ти Ви обаче не излъчи предаването, а Трифонов и Иванов го „преиграха“ на пресконференция, но доказателства за намеса в работата му така и не бяха представени.

По-късно Сарелска също напусна „Нова“, но Иванов не се върна. Първоначално той говореше, че има покана от „Шоуто на Слави“, но праз август 2017 г. заработи за „Канал 3“.

Васил Иванов бе автор и продуцент на предаването „Разследване“ по „Нова телевизия“. Във визитката му на сайта на медията той представен и като носител на редица награди, сред които „За свободата и бъдещето на пресата“. През април 2006 г. пред дома на Иванов бе поставен взрив, при чието избухване нямаше пострадали хора, извършителят не е разкрит. През 2005 г. в негово разследване за схеми на нотариуси с издаване на пълномощни за автомобили той прехвърли колата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев на оператор от „Нова телевизия“.

От днешното съобщение на „Нова“ се разбира, че в телевизията, за да работи по разследвания, се връща и бившият й криминален репортер Тина Ивайлова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране