02.10.2020 | 12:33
Доналд и Мелания Тръмп са с COVID-19
Не е ясно как карантината ще се отрази на кампанията на президента на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания са дали положителни проби за коронавирус. Новината съобщи лично президента в профила си в Туитър.

„Ужасно! Първата дама и аз чакаме резултатите от тестовете ни. Междувременно ще започнем процеса на карантина“, написа още снощи Тръмп. По-късно обяви, че със съпругата му са положителни и започват лечение веднага. „Ще преодолеем това ЗАЕДНО!“, увери още Тръмп.

Не е ясно как карантината ще се отрази на кампанията на Тръмп и предстоящият на 15 октомври втори дебат с кандидата за президент на демократите – Джо Байдън.

Вчера стана ясно, че съветничката на американския президент Доналд Тръмп – Хоуп Хикс, е заразена с новия коронавирус. Според съобщения в медиите съветничката Хоуп Хикс е пътувала до Кливланд във вторник с Тръмп в президентския самолет Air Force One за телевизионния дуел. След това в сряда е дала положителен тест и вече има симптоми.

Смята се, че на борда са били между 20 и 30 служители и членове на семейството на Тръмп. Според наблюдатели вечерта на дебата Хикс не е носила маска.

В прессъобщение от Белия дом уточняват: „Президентът и първата дама са добре и планират да останат вкъщи по време на възстановяването си“.

„Бъдете сигурни, очаквам президентът да продължи да изпълнява задълженията си без прекъсвания, докато се възстановява, и ще ви информирам за бъдещите събития“, каза лекарят на Белия дом Скот Конли, цитиран от Bloomberg.

След като призна в интервю за Fox News в четвъртък вечерта, че Хикс е показалa положителен резултат, Тръмп написа в Twitter, че той и първата дама ще „започнат нашия процес на карантина“, докато очакват резултатите от тестовете.

Положителният резултат на 74-годишния президент вероятно ще изостри и без това интензивното обществено внимание върху неговото неефективно боравене спрямо пандемията, докато той води кампании за преизбиране срещу демократа Джо Байдън, който води в националните проучвания.

„Прекарахме много време с Хоуп и други. Така че ще видим какво ще стане“, каза Тръмп по време на интервюто по Fox със Шон Ханити.

Тръмп се опита да омаловажи значението на вируса на фона на проучвания, показващи, че мнозинството американци не одобряват неговото отношение към пандемията, която според него просто ще „изчезне”. Тръмп настоява щатите да отворят отново икономиките си, дори в момент, в който броят на случаите нараства.

Президентът, който първоначално омаловажи значението на носенето на маски, а по-късно одобри тяхната употреба, рядко носеше покритие на лицето си на публично място и не спазваше препоръките да стои на разстояние от метър от другите. Белият дом заяви, че тези мерки не са необходими за Тръмп, тъй като хората, които са допуснати в непосредствена близост до него, са тествани за вируса.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране