04.06.2019 | 5:54
Доналд Тръмп кацна в Лондон със скандал
Президентът на САЩ отправи детински нападки срещу столичния кмет

Американският президент предизвика скандал още в началото на посещението му в британската столица. Малко преди самолетът му да кацне на лондонското летище „Станстед“ той изпрати следния пост в Туитър срещу лондонсикя кмет: „Садик Хан, който работи лошо на поста кмет на Лондон във всяко отношение, прояви глупава недоброжелателност към пристигащия на посещение президент на Съединените щати – без съмнение, най-важният съюзник на Обединеното кралство. Той е неспасяем неудачник, който трябва да съсредоточи вниманието си върху престъпността в Лондон, а не върху мен. Много искам да стана голям приятел на Обединеното кралство и с голямо нетърпение очаквам визитата“, написа Донлад Тръмп, който уточни, че пуска туита, докато президентският самолет захожда за кацане на летището „Станстед“. Тръмп повтори, че лондонският кмет му напомня друг кмет, който също е негов критик – нюйоркският градоначалник Бил де Блазио. Разликата е в това, че Хан е по-нисък.

Преди визитата си Тръмп вече бе критикувал Садик Хан, който преди това беше заявил, че не е трябвало Тръмп да бъде канен във Великобритания. В статия, публикувана в неделния в. „Обзървър“, Хан постави Тръмп в една редица с десните европейски политици, прибягващи до риторика, която по думите му е била популярна сред фашистите в първата половина на века.

От своя страна говорител на Хан коментира нападките на Тръмп и ги нарече „най-забележителният пример за крайнодясната заплаха“ за ценностите на либералната демокрация. Представителят поясни, че обидите на Тръмп са детински и под равнището на президента на САЩ.

Първата двойка на САЩ кацна малко преди обед вчера и бе посрещната от външния министър Джеръми Хънт. Самият Хънт коментира пред Би Би Си, че не може да разкрие какво му е казал Тръмп на летището, но отбеляза, че коментарите на президента са „последователни“ по адрес на Хан. Впоследствие, в интервю за „Скай нюз“, министърът заяви, че коментарите на Хан по адрес на Тръмп са неуместни. По-късно през вчерашния ден Тръмп бе приет от кралицата Елизабет II. Посещението му ще продължи до 5 юни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране