10.09.2020 | 13:27
Доналд Туск оттегли подкрепата си за Бойко Борисов
Председателят на ЕНП не бил съгласен, че евродепутатите трябва да защитават българския премиер

Българският премиер Бойко Борисов вече няма подкрепата на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, твърди „Политико“ в своя публикация.  Това станало ясно вчера, на заседание на ЕНП. На нея унгарският евродепутат Тамаш Дойч изразил солидарност с Борисов и неговата партия ГЕРБ. След което призовал и останалите да бъдат по-открити в същото начинание.

Критиките срещу Бойко Борисов трябва да предизвикат колективна защита, казал Дойч според „Политико“. Според изданието подтекстът бил, че същото може да се случи и с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан – също от ЕНП, отдавна е на нож с Брюксел.

Но ЕНП не е НАТО, отбелязва изданието, като визира термина „колективна защита“. Доналд Туск не бил съгласен с думите на Дойч.

Информацията идва броени часове преди еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова да представи пред Европарламента състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) в България и Румъния.

Тя обаче противоречи на разказа на български участници във вчерашното заседание. Евродепутатът Александър Йорданов заяви точно обратното вчера – че ГЕРБ се ползва с подкрепата на Туск. А колегата му Радан Кънев заяви, че председателят е заявил, че има нужда от повече информация за случващото се в България.

1 коментар

  1. Егати каза:

    Ако Туск наистина се колебае да подкрепи Борисов и чака още информация егати и председателя на тази важна партия. Не му ли стигат 10 години работа с Борисов и не е ли можал да прецени какъв човек е Борисов? Човек, който три пъти печели избори. Ехооо Туск, слез от тази отговорна длъжност, не си на висота!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране