11.05.2021 | 12:33
Дончев и Митов са новите зам.-шефове на ГЕРБ
Така партията ще покаже, че е дясноцентристка и евроатлантически настроена, обясни лидерът

Даниел Митов и Томислав Дончев са новите зам.-председатели на ГЕРБ. Предложението дойде от партийния вожд Бойко Борисов и беше одобрено от Националното събрание на ГЕРБ, което се провежда днес. 1033 делегати го подкрепиха, 1 беше против, а 3-има се въздържаха.

Митов се издигна светкавично до партийния връх – съвсем доскоро той дори не беше член на ГЕРБ. Дончев е стар партиец и на практика е абониран за вицепремиерския пост във всяко правителство на Борисов, но за първи път се издига толкова високо в партийната йерархия.

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г. Тогава вождът публично изрази недоволството си от двамата зам.-председатели на партията – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, заради слабите резултати на партията в градовете София и Бургас, на които двамата са кметове. И даде да се разбере, че двамата ще загубят партийните си постове.

Когато на събранието дойде момента да бъдат освободени Фандъкова и Николов, Бойко Борисов излезе лично да изложи мотивите си. Той напомни, че последният освободен зам.-шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, но подчерта, че „изобщо не е такава хипотезата“ с Фандъкова и Николов. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като кметове, но в същото време да запазят местата си в Изпълнителната комисия, за да помагат на партията при нужда.

„Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите … Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението … Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си“, обясни партийният вожд. Огромното мнозинство от делегатите одобри предложението му. Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, за да кажат нещо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране