01.08.2015 | 21:10
Дончева се чуди: Какъв ви е проблемът с Мая Манолова?
ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на президента
Татяна Дончева

„Какъв ви е проблемът на вас с Мая Манолова? Какъв проблем имат протестиращите? Мая Манолова си измислила „Костинброд“ – не. Тя е длъжна да подаде сигнал.“ Така лидерът на „Движение 21″ Татяна Дончева, която е и бивша съпартийка на Манолова, защити избора й за омбудсман.

Дончева заяви в интервю за Нова тв, че Манолова не е длъжна да разкрие откъде има сигнала за печатницата на бюлетините в Костинброд, а случаят е бил „заметен под масата“, като прокуратурата и управляващите „си стиснаха ръцете“.

„Не е Мая Манолова проблемът на българската демокрация“, смята Дончева. „Мая Манолова е активен човек, юрист. С поста ще се справи“, коментира още тя. Лидерът на „Движение 21″ изтъкна, че има държави, в които е практика длъжността омбудсман да се дава на опозицията. В случая според нея печели Бойко Борисов, защото „изважда от противниковия отбор един от активните играчи“.

Тя упрекна управляващите, че не са дали свое предложение за поста. Дончева коментира и гласуването на предложените от президента въпроси за референдума, когато депутатите отхвърлиха питанията за задължителното гласуване и мажоритарния вот. Според нея партиите ги е страх, че при мажоритарен вот печелят тези формации, които са „на гребена на вълната“, а големите се опасяват, че малки местни партии могат да ги изместят от конкретни общини.

„При мажоритарния вот не трябва да се подценяват е малките партии по места. Местните политически групи може да се окажат препъни камък на големите партии. Реформаторите са в парламента благодарение на пропорцията. При мажоритарен вот ще им е много трудно”, разсъждава още Дончева.

„Тук няма реверанс, има проста бакалска сметка“, коментира тя отпадането на въпроса да се въведе ли задължително гласуване. „Задължителният вот означава, че ще се качи избирателната активност. Това пък означава, че контролираният вот ще има по-малка значимост. Партиите обаче разчитат на купения вот и това не им отърва”, обясни още лидерът на „Движение 21”.

Според нея президентът Плевнелиев е предложил въпросите на парламента хазартно, без предварително да ги коментира с коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок, което определи като „тактически неправилно“. „Това беше обстоятелство те да му покажат жълт картон“, смята Дончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране