16.09.2020 | 19:44
ДПС: Борисов иска да фалшифицира изборите
Управляващите пробутаха и машинен, и хартиен вот

Констатацията, че Бойко Борисов подготвя манипулации и фалшификации на парламентарния вот направи депутатът от ДСП Хамид Хамид. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ пък заподозря, че премиерът умишлено е наредил на ГЕРБ да създадат хаос с Изборния кодекс, който да доведе до нарушения при гласуването.

Въпреки многобройните аргументи на опозицията в защита на машинния вот, със 109 гласа управляващите наложиха изборът да става както с машини, така и с картиени бюлетини. Устройства ще има само в секциите с над 300 избиратели. Днес народните представители продължават с дебатите по кодекса.

Предложенията на управляващото мнозинство представляват посегателство срещу демокрацията и свободата в България и са удар по устоите на държавността, категорична бе Корнелия Нинова.

Остра полемика, скандали и дори „грухтене“ от парламентарните банки съпроводиха второ четене на спешно пробутаните от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. След като БСП вече няколко пъти бойкотира своеволията на управляващите и не се регистрира в зала, ДПС реши да направят същото с мотива, че властта избързва с тази важна тема. След като предложението на движението гледането на ИК да се извади от дневния ред не бе прието, депутатите им опитаха да провалят кворума. „Воля“ обаче осигури нужните гласове и така с 121 депутати заседанието започна. За да си спести проблеми, парламентарната шефка Цвета Караянчева пробва специален трик – точно преди промените в ИК поиска поименна проверка, така изчерпа възможностите процедурата да се повтори и заседанието да се провали ако някой от хората на властта се измъкне.

БСП и ДПС се върнаха в зала за дебатите, но аргументите им в полза на машинния вот отново не бяха чути. Бе отхвърлено предложението на ВМРО в бюлетините да няма номера на партиите и коалициите.

„Имахте 6 години да поправите Изборния кодекс, 6 години начини за фалшифицирани на изборите. 6 години не искате да го направите“ заяви Корнелия Нинова. „160 подписа за свикване на ВНС няма да имате. Не губете времето на народа. Призовавам приемете нашите предложения за само машинно гласуване, като гаранция за честни избори. Оттеглете този спасителен пояс на Бойко Борисов и вас“, призова тя в началото на заседанието.

След повече от 5 часа дебати депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Устройства ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере да отиде до машината или урната. За решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и патриотите, против бяха представителите на ДПС и БСП.

„Свидетели сме как има опит за налагане на Изборен кодекс, който според нас е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. На ГЕРБ най-вероятно председателят им Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос и за пореден път да има възможност за фалшифициране на избори“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Бойко Борисов готви фалшификация на следващите избори, заяви и Хамид Хамид от ДПС. Филип Попов от БСП посочи, че само честни хора могат да правят честни избори и напомни, че на предишните избори е имало 160 000 недействителни бюлетини, а 9 от 10 протокола на секционни изборни комисии са били поправени.

Протестиращи влязоха в НС и заплашиха да останат там, а Караянчева поиска прекъсване. Въпреки първоначалния си план да изгласува всички текстове в сряда, мнозинството реши да продължи с текстовете и днес.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране