05.11.2020 | 11:52
ДПС: ГЕРБ имат последен шанс да свалят доверието си от Цвета Караянчева
Засега всичко е в техните ръце, на изборите ще бъде късно, заплаши Мустафа Карадайъ

ГЕРБ имат последен шанс да свалят доверието си от председателя на парламента Цвета Караянчева. Засега всичко е в техните ръце, на изборите ще бъде късно. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна в декларация от името на групата.

Карадайъ подчерта, че Караянчева още бездействала по стар сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от депутатите.

„Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи – лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави. 11 години ГЕРБ ползват силата като аргумент и не обръщат внимание на силата на аргументите. Сега имат последен шанс да свалят създаденото основателно съмнение за незаконни избори за нов парламент. Могат да преведат в съответствие със закона за състава на ЦИК и да свалят доверието си към Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Засега всичко е във вашите ръце. Засега. На изборите ще бъде късно. Много късно за ГЕРБ. И няма на кого да се сърдят щом допускат председател на Народното събрание да нарушава законите“, посочи председателят на ДПС.

Според него от сега ГЕРБ създава предпоставки за парламентарна криза след изборите. „Това хората го виждат и ще го покажат на предстоящите избори. Дори и днес предлагате промени в Правилника за организация и дейността на Народното събрание са ярка демонстрация на нарушаване на същия този правилник от Цвета Караянчева“, каза още Карадайъ.

Той посочи, че тя не е позволила в рамките на времето народен представител да мотивира предложението си.

Стана ясно, че ДПС ще изпрати покана за международни наблюдатели и ще информира Съвета на Европа, Венецианската комисия, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Европейската комисия и европейските политически семейства за незаконния състав на ЦИК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране