22.02.2015 | 18:41
ДПС ли финансира скандалния филм за Лeвски?
50 години трябваше да събирам пари от есемеси, за да направя филма за Левски

Това са пълни лъжи и инсинуации, че ДПС е дало парите за филма за Левски. Не съм получила нито стотинка от партия или политическа фондация. Това обяви по Нова тв Златина Филипова.

Тя е категорична, че е спонсорирала филма само с лични средства и взет от нея заем. Скандалната лента „Дякон Левски“ се завъртя преди дни по кината, но много бързо си спечели врагове и критики. Според зрители, историци и политици е подменена истинската представа за Апостола, а филма е някаква бутафория от измишльотини, уестърн и подменени исторически факти.

Режисьорът Максим Генчев призна, че не е правил документален филм за Апостола, а художествено произведение, в който, позовавайки исторически факти за Левски, някои от които публиката не познава, е доразвил образа на Апостола. Той призна, че лично е дописал, например, репликата му за чиста и свята република, която според Генчев била „бълнуване на комитите“.

Генчев обаче не можа да даде задоволителен отговор защо в цялата лента отсъства словосъчетанието „турско робство“, както и други ключови моменти, свързани с живота на Левски. Според него това ставало ясно от сцените във филма. Половинчато беше и обяснението му защо Апостола псува. Режисьорът обясни, че това било усещането му за естествената реакция на революционера.

Максим Генчев подчерта, че ако е трябвало да събира парите за филма от есемеси, са му били нужни 50 години. С тези пари били заснети само първите кадри във филма. Лентата станала факт, след като Златина Филипова е финансирала филма.

Той разкри още, че към „Дякон Левски“ вече проявяват интерес от Русия и Индия, но предстоят тези неща тепърва да се договарят. Минчев има готовност обаче да направи телевизионна версия на филма, тъй като има много неща в сценария, които не е могъл да реализира в кино-версията му. Освен това проявява интерес и към личността на Петър Дънов, Учителя, за когото също има отличен сценарий за филм, който преди 20 години е бил отхвърлен.

И Генчев, и Филипова смята, че „Дякон Левски“ ще има успех, въпреки критиката на историци, политици и общественици. Едно художествено произведение е успешно тогава, когато е кара хората да се замислят, да ги провокира да споделят своето мнение, аргументираха се създателите на скандалната лента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране