19.04.2019 | 20:16
ДПС с евролиста за чудо и приказки! Доган праща Пеевски в Европарламента
Кърджалийската структура се готви за бойкот на 26 май - почетният председател им иска 50 000 гласа, а нямат свой човек не само на избираемо място, но и в цялата листа

Формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ оповести имената на 17-те кандидати за евродепутати. Той стори това на извънредно заседание на Централното оперативно бюро на партията.

Карадайъ ще бъде вписан в ЦИК като водач на листата, но е сигурно, че няма да пътува за Европейския парламент и ще отстъпи спечеления мандат. Така за Брюксел ще заминат записаните като втори, трети и четвърти в евролистата – Делян Пеевски, Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Обществените нагласи към този момент дават на ДПС 3 от 17-те мандата.

На последните европейски избори през 2014 г. Делян Пеевски беше избран за евродепутат, но се отказа от мястото си в Брюксел в полза на Искра Михайлова. Сега обаче той нямал подобно намерение. Причината – името му се е превърнало в нарицателно не само за ДПС, но и за България. За поредното „изпиране“ на депутата, управляващ медийната група на движението, е настоявал и премиерът Бойко Борисов пред почетния председател Ахмед Доган. Това гласеше слухът от последните месеци, който упорито циркулираше между вече явните коалиционни партньори ГЕРБ и ДПС, и който очевидно ще се окаже истина.

На 5-а позиция е човек на формалния председател – Атидже Вели, която е заместник изпълнителен директор в Държавен фонд „Земеделие“, с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони. От Смолянско е и 6-тата в списъка, родената в Мадан Севим Мусак, която работи в екипа на Групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Седми е Станислав Анастасов, който през 2014 година бе избран за министър на околната среда и водите, след като Искра Михайлова стана евродепутат. Осми е Сюлейман Сюлейман от Добрич. Следват Антоанета Асенова от Младежко ДПС и Гюлфие Арнаудова от села Абланица, община Хаджидимово.

Местата от 11-то до 17-то заемат: Петър Чобанов (Ямбол), Сузан Мехмедова (Бургас), Синан Пехливанов (Велико Търново), Танер Кабилов (София), Синай Якуб (Хасково), Ертен Анисова (Варна), Цветан Енчев (София).

Прави впечатление, че в листата фигурират трима представители на смолянската структура, която обаче има повече от скромна електорална тежест. От Смолян е и Мустафа Карадайъ, а организацията успя да изкара гласове за едва един депутат (Хайри Садъков) в настоящото Народно събрание. В същото време най-голямата структура на ДПС – тази в Кърджали, няма не само свой човек на избираемо място, но и в целия списък от 17 души! Това е прецедент и подобен абсурд в почти 30 – годишната партия се случва за първи път. В Кърджали си обясняват ситуацията с интриги на Карадайъ, който си разчиствал сметките със заместника си и кмет на града Хасан Азис.

В същото време, под давление на формалния председател, Ахмед Доган е поискал от Хасан Азис и областната структура да спечелят 50 000 гласа на евровота. В ДПС – Кърджали са шокирани още повече след оповестяването на листата, в която няма НИТО ЕДИН местен депесар. От структурата очакват масов бойкот на 26 май, защото дори и с натиск и заплахи нямало как да накарат електората да гласува за „подмазвача“ Илхан Кючюк, зад когото били едва 500 души от севлиевските села.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране