23.03.2016 | 12:25
ДПС търси подкрепа в Анкара
Делегация на движението е на официално посещение в Турция
Представители на ръководството на ДПС са на официална визита в Анкара, съобщиха от пресцентъра на партията.

В делегацията са съпредседателите Рушен Риза и Четин Казак, председателят на групата за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, членът на ЦОБ Исмет Кахраман и кметът на Кърджали Хасан Азис.

Днес те са се срещнали с лидера на Партията на националното движение Девлет Бахчели. На срещата са присъствали депутатът и член на междупарламентарната група за приятелство Турция – България Сафет Санджаклъ и бившият народен представител Бюлент Белен.

Срещата е преминала в дух на добронамереност, приятелство и взаимно разбирателство. Делегацията на ДПС е изказала своите съболезнования във връзка с терористичните атаки в Анкара и Истанбул, се казва още в съобщението.

Представителите на ДПС са запознали Бахчели с актуалната ситуация в страната, проблемите и предизвикателствата пред движението. Те са представили позицията на ДПС по наболели въпроси и теми, като са посочили водена от някои кръгове кампания на нападки и спекулации.

Бахчели е изразил пълното си разбиране и готовност за подкрепа. Той е подчертал, че ПНД следи от 26 години политиката на ДПС за отстояване на правата и свободите на малцинствата, както и отговорните й позиции за общата сигурност и просперитет на България. Бахчели е дал висока оценка за тази последователна политика на ДПС и за запазеното единство на партията.
Той декларирал, че няма да се допусне някой да вбие клин в това единство.

И двете страни са изразили ангажимента си да полагат взаимни усилия за добруването на хората чрез развитие и задълбочаване на добрите междусъседски отношения, посочват още от пресцентъра.

На 24 април ДПС ще проведе национална конференция, на която трябва да бъде избран нов лидер, след като Лютви Местан беше отстранен в края на миналата година. Една от причините за това, които изтъкнаха от партията, беше именно, че той е потърсил закрила в турското посолство.

Тогава и премиерът Бойко Борисов обяви, че управляващите в Турция са се опитали да се намесят във вътрешната ни политика, като настоявали той да защити Местан.

Преди дни Борисов внесе и уточнение, разказвайки за свой разговор с турския премиер Ахмет Давутоглу още преди отстраняването на Местан, който дори превеждал. Тогагава Давутоглу попитал дали ГЕРБ и ДПС могат да управляват заедно, но Борисов бил категоричен, че това не може да стане, докато в партията е Делян Пеевски.

Днес в парламента ще бъде разгледано предложението на ГЕРБ за преустановяване на съществуването на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика. След проведеното първо заседание,  Комисията  не се саморазпусна, но реши да излязат с доклад, с който да предложат на парламента варианти за това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране