05.05.2016 | 11:04
Дует „премиер и прокурор” слага чадър върху корупцията
Според Радан Кънев борбата с корупцията е неефективна и това е провал на Бойко Борисов и Сотир Цацаров

„Борбата с корупцията не е работа на министрите и премиера, България трябва да има независима съдебна система и прокурор, а не да седнат с премиера на едно диванче и да избират кой да ударят и кой да не ударят. Когато се създаде един такъв дует, той слага и чадъра върху корупцията”. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев тази сутрин по бТВ..

Спорд него борбата с корупцията е неефективна и това е провал на Бойко Борисов и Сотир Цацаров. По повод изказвания на премиера, че се среща с главния прокурор всяка седмица, Кънев каза, че не би присъствал на тези срещи. „Посоката да ударим корупцията, ако е истинска цел, се прави както е в Румъния и постига ефекти като в Румъния”, категоричен е той. Лидерът на ДСБ определи този процес като неефективен и това си личало от липсата на „ударен” човек за корупция.

„Вчера проведохме серия от срещи в Европейската комисия и всеобщата оценка е, че основна пречка за страната ни са липсата на върховенство на закона, липсата на здрави регулатори и липсата на здрави институции”, допълни Кънев. „Борисов много правилно разбира, че ГЕРБ е уязвим заради липсата на реформи”, твърди Кънев. Според него разломът се е случил около съдебната и административните реформи, както и около избирателните права на българите в чужбина.

„Парадоксът е, че ГЕРБ, АБВ и БСП нямат различни възгледи, не случайно бяха на едно мнение по време на гласуването на Изборния кодекс. Те си представят политиката като начин някакви хора да си ги превърнеш във феодални, да ги задължиш да ти гласуват”, каза Кънев.

По повод изказвания, че ДСБ е в тайна коалиция с ДПС и БСП, която цели да свали кабинета Борисов 2, Радан Кънев заяви, че това са глупости. „Аз, за разлика от Борисов, не забранявам да се споменава неговото име пред мен. Той преди 2 седмици обясняваше, че ние сме си в управлението, сега ни прати при БСП и ДПС – това е несериозно и не си струва да се коментира”, категоричен е той. „Борисов много добре знае къде е реалният риск за ГЕРБ. Той идва от дясно-център, от проевропейското, а не от протурското и проруското. Тези каузи в България са загубени”, допълни Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране