07.03.2021 | 13:02
Душана Здравкова: Връщането на гешевчетата е само първият шамар
Тя определи случилото се като фалстарт на европейската прокуратура в България

Връщането на 7 от десетте български кандидатури за европейски делегирани прокурори е само първият шамар, но предстоят още много и те ще бъдат много по-тежки. Това каза пред БНР бившият съдия и бивш евродепутат Душана Здравкова. Тя обясни, че следващите шамари ще са свързани с делата за корупция и измамите с европейски средства, защото при всички съмнения и сигнали в публичното пространство се отговаря, че всичко ни е наред.

Здравкова анализира новината от седмицата, че европейския главен прокурор Лаура Кьовеши иска още информация за 7 от избраните от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да работят за нея в България. Формалните мотиви са, че те не са достатъчно квалифицирани, тъй като са следователи, които не са пледирали в съда, прокурори на ниско ниво и съдия.

Здравкова определи случилото се като фалстарт на европейската прокуратура в България.

Това, че европейската прокуратура има допълнителни въпроси по кандидатурите, е безпрецедентно, каза още Здравкова. По думите й това показва, че българската прокуратура не разбира мисията, задачите, целите на европейската прокуратура. „Тя изпраща хора, които няма да могат да си изпълнят професионално задълженията, които биха имали като делегирани прокурори“, допълни Здравкова.

Според нея кандидатите са млади и образовани хора, но проблемът идва от структурата на прокуратара – „няма как в една нива, засята с плевели, да искаш житна реколта“. Прокуратурата е по сталински модел, единоначалието и субординацията в нея са безспорни, каза Здравкова.

Здравкова оприличи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на „щраус, заровил главата си в пясъка, който не иска да види и оцени това, което се опитват колегиално да кажат от Европейската прокуратура“. В петък колегията разпространи съобщение, че Кьовеши оценява, че навреме е избрала кандидатите за делегирани прокурори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране