16.11.2019 | 22:50
Два пъти по-болни ли сме?
През 2013 г. всички болнични дни са 8 млн., а през 2018 г. вече са над 18 млн.. При намаляващо население е очевидно, че става дума за злоупотреба, твърди Красимир Каракачанов

„Имахме други предложения – като това минималната пенсия да стане 250 лв., второто – три поредни години ще се отделят по 70 млн. лева всяка година за изграждане на нови детски градини. Трето – таксите за детските градини от 4 г. възраст на децата нагоре, на хората със средни и ниски доходи, ще отпаднат. Това е важното, което трябваше да се отбележи“, обяви в събота по Би Ти Ви Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. „Ще бъда деликатен и ще кажа, че Менда Стоянова се е объркала. Може би не е разбрала“, допълни още вицепремиерът по повод спора кой точно е предложил да отпадне плащането на първия ден от болничните.

„3 пъти повече болнични има в двата дни преди Великден. Искате да отречете, че се сливат болнични с празници”, попита Каракачанов. „2013 година всички болнични дни, които са издадени са над 8 млн., а 2018 г. са над 18 милиона. Кажете ми при намаляващо население дали пък сме два пъти и половина по-болни? Видно е, че тук има злоупотреба. Факт е, че това се обсъжда със статистиката, практиката всички я знаем. Чудим се за какво да се заядем, но има злоупотреби. Тези болнични слети с празниците някой ги плаща“, каза още Каракачанов.

Предложението първият ден от болничните да не се плаща все още подлежи на обсъждане, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БНР. По думите му целта била да се прецени дали това е единствената адекватна мярка срещу злоупотреби.

Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща, но трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола и други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените, подчерта министър Бисер Петков:

„Има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица, сега той е 14 дни, може да се ограничи до седем“.

По повод символичните протести на социалните работници в страната с настояване за 1000 лева стартова заплата и увеличение на възнагражденията, ресорният министър посочи, че вече е направил предложение за промяна в бюджета на Агенцията за социално подпомагане:

„Министерството е предложило увеличението да бъде с 15 %, да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата“.

Предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуацията държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове след няколко години, да са по-малко от една пенсия, както предупредиха финансовите експерти, посочи още Бисер Петков.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    2 пъти по лъжливи сте в сравнение с 2013 ф. и поне 20 пъти по лъжливи и крадливи от средностатрическия евроеец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране