31.07.2019 | 0:01
Две добри думи за ДПС Кубе Номер 2
В името на плурализма и равновесието днес ще потърсим контратежест на всички тия мнения, които описват шпиценкандидата за Обвинител Номер 1 като "садо-мазо прокурор"

В името на плурализма и равновесието днес ще потърсим контратежест на всички тия мнения, които описват шпиценкандидата за Обвинител Номер 1 като „садо-мазо прокурор“.  Тези мнения не може да са единствено правилните, тук не обръщаме гръб и на добрите думи за една или друга гореща обществена фигура.

Днес подбрахме малко национално отговорни мнения за личността на шпиценкандидата.

***

Относно безалтернативния избор на Гешев добра формулировка намери големият теоретик на джуркането и реформата – министър Данаил Кирилов. За единствената кандидатура министърът се изрази така: „Категорично ще има избор, въпреки че ще участва само един кандидат. Изборът е психологично решение, след преценката на множество опции и избор на една или повече от тях“.  С това министър Ръбъл отново хвърли в загадка изследователите: възможно ли е да е наистина такъв или все пак ни будалка?!?!

***

Национално отговорно подходи и д-р Борислав Цеков – бивш царски депутат, създател на „Новото време“ (заедно с Кошлуков) и правен съветник на президента Радев. Той даде едно хубаво интервю за сайта Tribune.bg, който също е особено медийно явление, макар че зависи какво влагаме в „особено“.

Ето какво заявява д-р Цеков и да не се чудите на нулевата активност на президента по казуса с Гешев. (Лъчезарният Плевнелиев е човек, за когото могат да се кажат много весели и недотам ласкави неща – но той бе един от малкото официални хора в държавата, които през 2013-а се притовопоставиха на кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС.)

Д-р Борислав Цеков: Положителен факт е, че прокуратурата се консолидира около една кандидатура, и то на действащ прокурор, тъй като досега през всички тези години след 89-а година кандидатите за главен прокурор са били изтъкнати юристи, които са от други сфери на правната професия  – университетски преподаватели, съдии, адвокати. Сега имаме кандидатура на действащ прокурор, това е добре… Дали ВСС вече ще гласува с необходимото по закон мнозинство тази кандидатура, предстои да видим. Аз мисля, че е по-вероятно да се получи такава подкрепа, защото това би било силен знак от страна на държавата, че подкрепя активната антикорупционна политика на сегашния екип на Прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Заедно с това би показало едно уважение към тази наистина впечатляваща по своята единност подкрепа, която има г-н Гешев както от страна на прокурорите, така и от страна на следователите.

***

Издателят Димитър Иванов също има причини да защити Гешев. Той написа статия, която копирахме частично от сайта Епицентър и предлагаме за прочит.

Проф. Димитър Иванов: Добри думи за бедния Хусар!

…Високо е и гражданското одобрение към дейността на Иван Гешев, свързана с арестите и завеждането на дела за корупция и незаконно обогатяване на представители на едрия капитал.

И това едва ли е случайно – биографията на Иван Гешев в професионален план започва като оперативен работник в МВР, продължава като следовател и прокурор на ниски и средни нива, достигайки до сегашния ръководен пост. Така че той не само познава битката с престъпността на терен – с нейните трудности и тънкости, но е натрупал компетентност и професионален морал.

Дългогодишната работа в системата му осигури приемственост и летящ старт като наследник на друг компетентен главен прокурор – Сотир Цацаров.

Вярно е, че срещу кандидатурата на Гешев има и опозиция, но тя е малобройна и политически оцветена, тясно свързана с олигархични структури и неправителствени организации, издържани и зависими от чужди спонсори.

За Гешев подобна протестърска опозиция отдавна не е проблем, а се оказа професионален и човешки комплимент.

Имам основание за оптимизъм относно бъдещата работа на Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение.

Теорията на лидерството сочи различни типажи лидери.

Сред тях има и такъв, който се появява в нужното време и на нужното място – обикновено в кризисен момент.

Трябва да вярваме, че Иван Гешев ще е успешен лидер във време, в което имаме тежка криза на доверие в държавността и справедливостта, когато са нужни решителни действия срещу корупцията, беззаконието и престъпността – битова и криминална, а също и срещу опасностите пред националната сигурност.

На тези предизвикателства Иван Гешев, изглежда, се готви да отговори с лидерски качества и визия.

Но освен ситуационен той има шанс да стане и трансформационен лидер в българската правосъдна система – ако формулира и отстоява собствена програма за безпристрастно и категорично противопоставяне срещу корупцията и престъпността.

За връщане на силната и авторитетна държава. За справедливост и законност за всеки гражданин.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране