24.09.2019 | 11:58
Джамбазки: ДПС е криминална организация
Движението е организация за натиск, което злоупотребява с властта, категоричен е евродепутатът от ВМРО

Ангел Джамбазки в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия. Какво може да се предприеме? Отговорът търсим с евродепутата Ангел Джамбазки, който е зам.-член на транспортната комисия в ЕП, може да участва в заседанията й, ако някой от колегите му отсъства или отстъпи място. Участвахте ли в това заседание на комисията?
Ангел Джамбазки: Да, участвах в гласуването в четвъртък. Участието в заседанията на Комисията става, когато направиш разговор с някои от твоите колеги и се размениш с него, а няма нужда да отсъства. В този случай, понеже темата е важна за България, ние се разменихме и успяхме да постигнем мнозинство в нашата група от четирима представители на групата на Европейските консерватори и реформисти, трима гласувахме за българския интерес, само колегата от Швеция гласува срещу нас. На практика това е най-силното мнозинство, което имаме в ЕП.

И групата на ЕНП гласува срещу нашия интерес, и групата на социалистите и демократи гласува срещу нашия интерес. Но, за съжаление, с нашето мнозинство в нашата си група, не можем да преборим численото превъзходство на европейските представители от Германия, от Белгия, от Франция, които за пореден път изключително лицемерно, изключително двулично отхвърлиха предложението ни пакетът „Макрон“ или пакетът „Мобилност 1“, както е точно наименованието, да бъде върнат обратно в ЕК. Подчертавам, да не стане объркване за вашите слушатели, в ЕК. В четвъртък имаше заседание на Комисията по транспорт. Защо искахме да се върне в ЕК? Защото сегашният текст няма нищо общо с предложенията, които бяха направени преди няколко години. Той е променен драстично, неузнаваемо, и е променен силно в интерес на западните държави. Противоречи на интереса не само на България и на българската икономика, противоречи и на интереса на всички периферни държави. Засяга както България, така и Румъния, така и Полша, така и Унгария, така и Литва, Латвия, Естония, Португалия, Испания. Това е икономическа борба, битка на центъра срещу периферията, на центъра, под център разбирам държавите в централната частна Европа – Германия и Франция, най-вече, този алианс е пагубен за българския транспорт.

Защо водят тази битка? Защото нямат водачи на тежки камиони и се опитат да фалират българските фирми и да направят български работници гастарбайтери, което ще доведе до загубата на 150 000 работни места. И когато някой започне да ви говори „свобода, равенство и справедливост“ в ЕС, винаги можем да дадем този пример: под маската на велики, хубави, розови приказки, всъщност западните държави се опитват силово да налагат такива непазарни мерки. Те се опитват да фалират българските превозвачи, не със силата на конкуренцията, както ни лъгаха нас в началото на българското членство в ЕС, а със силата на принудата. Да създават колкото се може повече пречки за българските фирми, за да фалират, и за да избягат работниците в чужбина. Ние, разбира се, не можем да седим безучастни и да гледаме това. Затова вече две години водим тази битка, в миналия мандат и в сегашния. Ако не я бяхме разпознали и провели преди близо три години вече, вече щяха да приемат пакета „Мобилност“.

Те си го бяха договорили, прекарали, бяха плеснали с ръце, бяха се прегърнали, щастливи, доволни, и щяха да приключат с българския превозвачески бизнес. А защо е толкова успешен той? Много просто. Просто българските превозвачи работят повече, по-упорито, работят събота и неделя, и на празници, и печелят поръчките. А западните им конкуренти, вместо да се състезават конкурентно в полето на свободния пазар, с който ни залъгваха, пак ще повторя, в началото на европейското членство. Това не е нередно, това е противоречащо на принципите на ЕС, това противоречи на принципите на единния свободен пазар, това е лицемерие и двуличие. Ние проведохме в четвъртък заседанието с ясното съзнание, че ще изгубим вероятно гласуването просто заради физическото мнозинство на европейските председатели от Западна Европа. Другата седмица, във вторник, в 10:00 ч. има ново гласуване, то вече е дали ще се даде мандат пакетът „Мобилност“ да отиде за тристранни преговори между Комисията, Съвета и парламента, т.нар. „триалог“.

Вероятно мнозинството ще бъде същото. Ние сме против, но мнозинството в четвъртък беше очевидно, мисля, че 20 на 39 някъде гласовата разлика. Вероятно същото мнозинство ще изпрати пакета в триалога и тук борбата ще мине на много институционално ниво. Там вече трябва да имаме активната роля на българското правителство, на министъра на транспорта, който е информиран, подготвен, както се казва въоръжен, снаряжен. Трябва да проведе тази битка. От наша страна, имаме зад гърба си полските колеги. Техният министър на транспорта е изключително корав по темата, а той няма никакви източноевропейски комплекси да се хареса на чужденците, ами се държи доста достойно и доста твърдо. Така че това гласуване в четвъртък не решава, не приключва нищо. Беше просто още един инструмент, който ние използвахме. Сега в момента имаме този дневен ред и тази пътна карта пред себе си. Гласуването в четвъртък приключи с този резултат и още веднъж доказа лицемерието, двуличието и двойния стандарт. Във вторник продължаваме с гласуването на мандата. Ако се даде мандат, се отива на триалог. Това е пътят.

Водещ: Ако на всяка една от отсечките на този път завършим с вашата реплика: „Ето, видяхме лицемерието, но за съжаление гласуването е срещу нас“, какво можем да очакваме на финал?

Ангел Джамбазки: Изцяло от нас си зависи. България трябва да втвърди тона и да престане да се прави на любезният беден роднина, който преглъща всичко, но не го допускат до общата стая, в която са всички останали, а ние в преддверието.

Водещ: Как да втвърди тона?

Ангел Джамбазки: Много е просто – имаме дебати за Брекзит, нали така? Все трябва да има решение за Брекзит. Има и други важни решения, които се взимат с единодушие. Решението по транспорта се взима с мнозинство и ние не можем да наложим вето, защото е мнозинство, а не единодушие. Но ще дойде решение за единодушие, и ние тогава просто можем да кажем: „Заради вашето лицемерие, двуличие и двоен стандарт, налагаме вето на някое важно за вас решение“. И то не се приема. След като спрямо нас се прилагат такива репресивни мерки, значи и ние трябва да отвърнем по някакъв начин. И това е инструментът в рамките на ЕС.

Имаме ли право на вето по политически въпрос? Имаме, и трябва да го използваме. Някой ще каже: „Ама защо налагате вето?“ Ние ще кажем: „Защото вие фалирате българския бизнес и обричате 150 000 семейства на емиграция, на изгнание. Опитвате се да откраднете 150 000 семейства да ви попълнят вашата демографска катастрофа.“ България също има демографска катастрофа, също има нужда от работна ръка, защото когато няма работна ръка, няма и икономика. Когато няма икономика и потребление, е нисък стандартът. Когато е нисък стандартът са ниски заплатите. Това е омагьосан кръг. И хората продължават да напускат. Можем ли ние да си позволим да загубим 150 000 семейства на млади хора в трудоспособна възраст?

Категорично не. Трябва ли да правим този подарък на Германия и на Макрон? Не виждам защо. Не виждам, с какво ние сме длъжни на Макрон, че да му правим подарък 150 000 семейства да работят за френската и за германската икономика. Няма логика от такава кражба. Така че, като дойде нещо, ние трябва да проявим характер и да наложим вето. На нещо знаково, каквото и да е. Просто знаково. И тогава да усетят малко, че този двоен стандарт и двоен режим не могат да продължават и да има ЕС. Такава структура не е жизненоспособна по този начин. Ти не можеш да обричаш едните хора на безработица и на нисък стандарт на живот, за да си живееш ти добре.

Водещ: Чуват се гласове в България, че се разчита на бъдещия комисар по транспорта от Румъния,– Рована Плумб

Ангел Джамбазки: Правилни са тези гласове.

Водещ: Да, те са правилни, обаче тук има нещо много любопитно, което се задава на хоризонта. Предстои гласуване за главен прокурор в Европейския съвет и там е изборът за Лаура Кьовеши, срещу която румънското ръководство е категорично против. Рована Плумб е от това ръководство, което е против Кьовеши. Дали румънците няма да ни поставят и те изисквания? „Ако подкрепите Кьовеши, не очаквайте от нас подкрепа за „Мобилност“?

Ангел Джамбазки: Не, няма такава логика, защото румънците са в абсолютно същата ситуация като нас. Те не могат да си позволят да не ни подкрепят, защото те трябва да работят в собствения си интерес. Дори като вземете пропорционално Румъния, за съжаление мое, като население е три пъти по-голяма от България. Тоест техните фирми са много повече – тези 150 000 човека ги умножете по три. Вероятно става въпрос за 300 000 семейства в Румъния.

Така че румънците имат абсолютният логичен, защитим, легитимен интерес да се държим с тях докрай. Според мен други държави могат да преминат към някакви частни договорки, няма да учудя, и постепенно да отпадат от тази съпротива, защото в момента, както ви казах, голяма група е съпротивата – 1/3 от ЕС е против. Населението на държавите, които са против, минава 150 млн. жители на ЕС. А ЕС е 500 млн. Но дори и някои други държави да се откажат по пътя, както го направиха чехите, доста непочтено, а румънците ще останат до края с нас. Ние сме в абсолютно една и съща неизгодна ситуация. Ние сме периферия на ЕС, с голям транспортен бранш, с много камиони, превозвачи, към които алчно е гледал този либерал, господин Макрон, този пропагандатор за братство, свобода и равенство, който обаче няма нищо против да съсипе 150 000 български семейства.

Водещ: България трудно може да втвърди това. Ние си го говорим това с вас от една година и виждаме, че не става. Не е присъщо на нашите управляващи, не сме ги видели в такава позиция, трудно ще ги видим.

Ангел Джамбазки: Много лош сигнал. Аз съм сигурен, че всеки, който управлява държавата, трябва да си направи простата сметка: иска ли да види 150 000 семейства, първо, на протест срещу него. 150 000 семейства, а не човека. И иска ли да загуби 150 000 семейства от икономиката на България. Пак казвам – трябва най-сетне всички в България да бъдем обединени около защита на важните национални интереси. Тук няма дори политическа и партийна кауза. По тази тема дори работех и говорех с хората от ДПС – антибългарска, етническа турска партия. По тази тема работим и с тях.

Водещ: Шофьорите изповядват всякаква религия, ние не можем да ги разделяме.

Ангел Джамбазки: ДПС, не се заблуждавайте, че защитава някакви религиозни групи в българското общество. Напротив – българите мюсюлмани са големи български патриоти. ДПС е по-скоро криминална организация. Организация за натиск, която злоупотребява с властта. На европейско ниво ние имаме нужда и от техните гласове, тъй като българските граждани са пратили трима от тях в ЕП, те са почти равни с нашата делегация – ние с колегата Слабаков сме двама, те са трима. Но двамата с колегата Слабаков работим и с тях, когато се наложи, защото това е българския интерес. Интересите на ВМРО са представени от нас двамата, работим денонощно по тази тема.

Водещ: А дали ще свърши работа пореден протест на превозвачите?

Ангел Джамбазки: Разбира се. Разбира се, когато е застрашено нечие право, то трябва да бъде защитено. Когато им говориш човешки, нормално. Когато им привеждаш собствените им аргументи. Когато им показваш собствените им учредителни договори – те са ги писали тези договори, не сме ги писали ние. Ние сме ги подписали, а те нарушават това, което са ни дали да подпишем. Що за лицемерие, що за двуличие, що за нахалство и наглост. След като нарушават собствените си правила, за да ни откраднат 150 000 семейства, ами разбирате, че трябва да се протестира.

Стига сме се правили, казват в една част от България, на завалия, че не разбираш и че не си видял. От нас си зависи. Протести. Тези протести трябва да бъдат, аз съм споделял и друг път с вас във вашето студио и радио, както когато френските селяни решат по някакъв начин, че са им нарушени правата -устройват чудо. И в Париж, и в Страсбург излизат с тракторите, изливат мляко, бият се, хвърлят камъни, чупят глави, а ние сме любезници, тихите и кротките, да не ни се разсърди някой от батковците. Няма батковци. Ние трябва да си защитаваме интереса. Ако трябва с протест – с протест, ако трябва с блокади – с блокади. Казвам ви – ако тези хора не са в България, те не само че няма да носят пари, за да ги харчат в България, но няма и да влязат в българските кръчми, в българските магазини, в българските библиотеки, българските книжарници, в българските, недай си боже, аптеки, в малките магазинчета.

Това са 150 000 семейства по-малко, които не потребяват, не харчат, не въртят икономика. Защо? За да може великият световен либерал и лицемер президентът Макрон да изпълнява предизборните си обещания. Не ме интересуват неговите предизборни обещания, не ме интересува неговото политическо здраве, не ме интересува неговата политическа партия. Не ме интересува грам. Мен ме интересува българските граждани да имат какво да сложат на масата си, да имат какво да пазаруват, да влизат в магазина, да имат пари в джоба си, да си гледат децата, а не да скитат немили-недраги и да спят по фургони. Защото тази работа с пакета „Мобилност“, като отвлекат български граждани в чужбина, да не мислите, че ги настаняват в „Риц“ или в „Карлтън“? Да спят в хотел „Риц“? Не, спят на смени във фургони. И като ги карат да се връщат обратно камионите празни, защото трябвало шофьорите да се прибират вкъщи – вие да сте чула кога се прибира един български шофьор, който работи за германска филма? Кога се прибира един български шофьор, който работи за френска фирма? Не се прибира. Ето още лицемерие, още двоен стандарт.

Водещ: Не трябва ли да се обединят усилията между всички страни, потърпевши от ЕС?

Ангел Джамбазки: Досега държим здраво фронта. Всички, които сме обединили, ние всеки ден, това е въпросът, всеки ден на работа. Всеки ден говорим, обсъждаме фирми, които сме наели за тази работа, с полските колеги най-вече, защото те са най-многобройната държава, която изразява нашият интерес, така да се каже, лидерът на Източна и Централна Европа. С румънците говоря всеки ден, с унгарците, с поляците, с латвийците говоря всеки ден. С португалци и испанци говорим всеки ден. Това е всекидневна работа. И французите се опитват да разделят всички поотделно, да ги подкупят, да им дадат малки облаги, да подлъжат едните, да подлъжат другите. Изключително непочтена и мръсна работа.

Водещ: Противодействайте.

Ангел Джамбазки: Ако някой ви каже, че в България политиката е мръсна, успокойте го: европейската политика в никой случай не е някоя, как да кажа, почтена работа, напротив.

Водещ: Организирайте огромен протест, да излязат всички, абсолютно от всички държави, да няма предатели и така. Може би ще се реши накрая ситуацията. Това ще предприемете, така ли?

Ангел Джамбазки: И това, разбира се. В преговорите имаме още козове, изградили сме наша стратегия, позволете ми да не я споделям сега, защото знаете, че предупреден значи въоръжен, няма нужда да предупреждаваме нашите политически противници. Имаме още какво да противодействаме преди големи протести.

1 коментар

  1. А каза:

    Подай си оставката от Европарламента като си толкова отворен, абдал с абдал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране