12.05.2019 | 15:24
Джамбазки за БСП: Срещу основният им кандидат има обвинения за пране на пари, а те тръгнали да търсят на другите сметка
Нямам апартамент в Париж, а малко жилище в София,казва евродепутатът

Водачът на листата на ВРМО за евроизборите Ангел Джамбазки коментира скандала с изказването на посланика на Република Турция в България Хасан Улусой за изучаването на турски език и реакцията по случилото се на посолството на Турция. Той говори още и за предизборната кампания и компромантана война, на която залагат опонентите на ВМРО.

– Г-н Джамбазки, как ще коментирате скандалното изказване на посланика на Турция за изучаването на турски език?

– Това е недопустима, поредна арогантна и нагла провокация от страна на турския посланик. Не е случайно и че тя се случи на 11 май – денят на светите братя Кирил и Методий. Ние българите умно почитаме светите братя Кирил и Методий като родоначалници на нашата азбука и култура, въпреки че всъщност днес пишем на азбука, която е дело на техните ученици, оглавявани от Свети Климент Охридски, Свети Наум, Свети Ангеларий и останалите. Така или иначе на 11 май ние празнуваме Свети Кирил и Методий, създателите на българската азбука и на хилядолетната култура, традиция и писменост, на която пише една огромна част от населението по света. Заради това, за нас, тази провокация е преднамерена, не случайна и много точно избрана във времето.

Изказването на посланика е неприемливо по няколко причини. На първо място, такива изказвания са напълно несъотносими с функцията, която той заема. Според всички международни документи, свързани с носенето на дипломатическа  и консулска служба, конвенции и т.н, посланикът не може, не трябва и не бива да изразява коментари, които вредят  и предизвикват вътрешнополитическо напрежение и създават скандали в държавата, в която е посланик. Това просто не е негова работа. Той представлява правителството на Република Турция в България. Не е вътрешнополитически коментатор. И не му е работа да се меси в това какъв език ще се изучава в България.

Второ, искането да се изучава турски език засилено по време на предизборна кампания е изключително нагла провокация, която цели да обедини, да мотивира да засили вота за Движението за права и свободи. След като фалира предишният им проект. След като се самоунищожи така наречената партия ДОСТ, която бе категорично, ясно видима протурска организация, турски инструмент в България, очевидно е сближаването между ДПС и Ердоган.

Те явно се опитват да се върнат на мястото, което заемаха преди. Направи ми впечатление няколко пъти, че ДПС отказват ясно да произнесат словосъчетанието, че България е еднонационална, единна държава. Единна. Ние твърдим, че българската нация е единна и неделима.  В българската нация, разбира се, има хора, които изповядват различна религия, които се самоопределят различно етнически, но всички те са български граждани. Част са от единната и неделима българска нация. И по никакъв начин не може да бъде допуснато тяхното разграничаване, било то на основата на религия, или на основата на език. Преди няколко седмици бяхме провокирани от беглеца в турското посолство, който бе предишният председател на ДПС, който се опита да прави референдум ли, подписка ли, за признаването на турско национално малцинство. Това е опит за разделяне по национален признак.

Сега посланикът на Турция се опитва да направи разделение на основата на езика. В България българският език е официален и всеки български гражданин трябва да знае български език. Всички други езици може да се учат, трябва да се учат, полезно е да се учат чужди езици, това помага. Видях го от петгодишния си опит в Европейския парламент как помага. Имах сравнение с други български представители, които  тежко се включваха по тези теми.

Официалният език в България е българският език и само той. Поведението на турския посланик ни провокира да поискаме, и ще го направим още утре, от Министерството на външните работи реакция по тази тема. Обръщам се към всички кандидати за евроизборите и водачи на листи ясно да се определят по отношение на тази провокация – къде са те. Дали са на страната на Турция, на страната на Ердоган или на страната на българското национално единство. И тук особено остър е въпроса ми към водача на листата на ДПС господин Карадайъ. Искам да чуя от него ясно, на български език, какво мисли той за провокацията на турския посланик.

– От посолството на Република Турция реагираха, като коментираха, че думите на посланика не са били разбрани правилно…

– Реакцията от турското посолство е стандартна. Тези, които идват да инвестират тук, трябва да се съобразяват с това че са в България. Иначе да си инвестират в Турция. Какво означава, работниците в заводите на турските компании тук  да знаят турски език, за да могат да работят? Ми това си е икономическа инвазия, икономическо завземане. В заводите в България трябва да се говори на български език. Той е официалният. И няма как това да бъде условие за работа.

Аз бих се поинтересувал и ще проуча какви са турските инвестиции в България и ще отида да поговоря с работниците там, за да видя дали знаят български език. Да не се окаже, че в тези заводи работят работници, които говорят само на турски език и те са се превърнали в някакви малки, миниатюрни на този етап, турски анклави. Това е недопустимо и няма как да се случи.   Иначе реакцията на турското посолство е очаквана. Тя е по предназначение. Аз съм сигурен, че те имат подготвен текст след всяка провокация, в който само сменят темата. Това им е стандартната реакция – извинявайте, станала е грешка, не сте ни разбрали. Как да ви разберем, ако говорите български така, както говори български председателят на ДПС?

Това им е стандартната реакция. Те, обикновено, като направят такава грешка, вече са подготвени с извинително съобщение, че е станала грешка. Ми не е грешка. Грешка е турската политика в България. Тя е погрешна. Нека не си мислят, че България е турска провинция, че сме някакви васали на султана тук. Това няма как да се случи. Тези неща ги решихме още през 1877 – 1878 година. И няколко пъти им го напомнихме през 1912 – 1913 година. Така че нека не се връщаме към тези изстрадани исторически истини. Всеки трябва да си знае мястото.

Ние знаем едно – Турция не е европейска държава и продължава да го доказва. Подобно поведение, такава провокация още веднъж доказва ясно и недвусмислено, че Турция не може да има и няма място в Европейския съюз. Защото се опитват чрез провокации, чрез агенции, чрез политически партии, чрез пети колонии да застрашават териториалната цялост и националното единство на съседните си държави. Така не правят добрите съседи. Всеки съсед, ако живеете заедно в жилищен блок, който се опитва да ви запали терасата, или балкона там, каквото е модерно сега, очевидно не е добър съсед. Турция демонстрира, че не е европейска държава и анонсира за това, че приказките на Ердоган за европейска интеграция са всъщност мъгла и лъжа. Европейският съюз и България определено нямат нужда от турски провокации и от турски информационни, хибридни войни.

– Предизборната кампания е в ход. Какви са първие Ви впечатления?

За предизборната ни кампания, моята социология са хората, с които се срещаме непрекъснато. На този етап, да не ни мине котка път, разбира се, отношението на българските граждани към нашата кампания, към нас, към мен лично е повече от добро и топло. За което съм им благодарен. Това ужасно много задължава човек да следва този ангажимент, който поема пред бългрските граждани и да защитава българските интереси в европейския парламент. Ще продължим да ги браним така, както ги бранихме и през последните пет години.

– Изненадан ли сте от това повече от добро отношение към Вас?

– Благодарен съм. Един политик винаги трябва да има едно на ум, защото в представата на българските граждани, по-голямата част от българските политици сме еднакви. И те, за съжаление, имат основание да мислят така и за това отрицателно отношение. Защото 30 години те бяха свидетели на едно единствено константно поведение – обещание, лъжа, обещание, лъжа. И няма как след 30 години, като в приказката за лъжливото овчарче,  хората изведнъж да повярват на някого и да му дадат доверието си. И когато аз виждам срещу себе си такова доверие, това ужасно много ме задължава. Мен лично поне. Това е моето лично впечатление. Така че, съм мотивиран три пъти повече. Всяка следваща среща с хора по улиците продължава да ме мотивира допълнително.

– А коментарът Ви за компроматната война, на която залагат в тази предизборна кампания част от опонентите ви…

– Доста партии залагат в кампаниите си на абсолютни лъжи. Не говоря само за БСП, при които това е най-явно. Но те са развили едно много широко ветрило от лъжи, на една абсолютно фалшива кампания, в която се опитват да окалят опонентите си. Забележете, че те не говорят за себе си.  БСП не говори за себе си. И ще ви кажа защо не говорят за себе си. Ако трябва да говорят, трябва да е за позицията на господин Станишев, който е председател на Партията на европейските социалисти и е лице на тази партия в Европейския парламент.

Например, господин Станишев и господин Тимерманс, който е техният водещ кандидат, многократно са заявявали ясно своята позиция в подкрепа на Пакта за миграция, за подкрепа на нелегалната миграция, в подкрепа на всички документи, свързани с Истанбулската конвенция. Ние винаги сме били против на европейско и на национално ниво. Доказали сме това и с позицията при гласуване.

Тук в България БСП се опитва да ни имитира. Опитва се да ни копира. Обаче нейните представители в Европа правят точно обратното. И сега, хората, които са в листата на БСП, трябва да гласуват за Тимерманс за председател на Комисията. Това означава, че те трябва да гласуват пряко за повече нелегална миграция, за Истанбулската конвенция, за мултикултурната джендър пропаганда. Това не ни изненадва, защото всъщност в цялата идея на джендър пропагандата стои развитие на марксизма само по себе си. Първите идеолози на  тази безумна и вредна идеология са всъщност марксистите. И тя е налагана първо там, където е имало болшевишки диктатури. Тук БСП се опитва да стане двуликият Янус в един момент. В България да го играе родолюбиво и патриотично, а в Европейския парламент – либерално, мултикултурно, джендър приятелски настроено. По тази линия те развиват една чудовищна кампания с фалшиви новини.

– Какво имате предвид?

– Смях се от сърце, когато научих, че имам апартамент на три етажа в Париж. Дори не знаех, че съществува думата „тризонет”. Според тази глупава лъжа, този апартамент струвал 9 млн. Само си представете някой нормален човек да даде 9 млн. за недвижим имот, пък бил той и в Париж. И сега, ето аз казвам на всички тези непочтени хора, които сега търсят този апартамент, че ако го намерят, ще им го подаря. Който го намери, ще му подаря този апартамент. Да е жив и здрав. Да си живее на трите етажа, да си направи там водна пързалка, асансьор, каквото иска. Това е толкова безумно. Срещат ме хора по улицата и ме питат: „Вярно ли е, че имаш апартамент в Париж”. Ми няма как да е вярно. Нямам. Имам апартамент в София. 46 квадрата с мазето. Всеки може да го намери и провери.

– Какво цели тази тактика от страна на БСП?

– Ясно е, че тактиката на БСП е за отклонение на вниманието от собствените им проблеми. Основният им кандидат в евроизборите Елена Йончева е обвинена в пране на пари. Основният им кандидат се оказа свързан с хора, които се оказаха потребители на тези европейски програми за строене на къщи. И те тръгнали да търсят на другите сметка. Те тръгнали да търсят сламката в чуждото око и да създават фалшиви новини. Не мисля, че това ще им донесе успех. Виждате, че в нашата кампания ние не ги обсъждаме, не отговаряме на лъжи и глупости. Ние казваме какво направихме за тези пет години в Европейския парламент и даваме заявка какво бихме могли да направим в следващите пет години, ако, живот и здраве, получим подкрепата на българските граждани отново.

Но цялата тази група около БСП, съсредоточена върху различните им форми, всъщност, разчита на дезинформация, на компроматна война,  на кална война. Разчита на това, да унизи някого лично. Да обиди някого лично, което нас не ни интересува. Това не е нашата битка. Ние се стремим да обединим българските родолюбци, българските патриоти, българските националисти и поне засега мисля че успяваме. Да ги съберем в един единен, национален Кубратов сноп, в който „България над всичко” не е само лозунг. Това е идея, кауза, начин на живот.

Кампанията ни е изцяло изградена върху теми, които са европейски. И това е факт. Върху нелегалната миграция, върху двойните стандарти в храните,  за което ние поставихме въпрос и намерихме, макар и частично, решение в рамките на този европарламент.  Върху пакета „Мобилност”, който се стреми да направи 500 000 българи мигранти. Ето това е нашата кампания. А отсреща виждаме нелепи опити за очерняне на политически противници. Правете си сами изводите. Всеки сам може да каже кой за какво работи.

Васил Георгиев, ПИК

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране