18.06.2019 | 11:21
Един загинал и 3-ма ранени в учение на НАТО край Пловдив
И четиримата са чужденци - канадец и американци

Чуждестранен гражданин е загинал при въздушно десантна операция по време на учение по линия на НАТО „Swift Response 19“ край Чешнигирово, съобщават от Министерство на отбраната. От министерството не уточнили каква е неговата националност, като казаха, че загиналият не е българин. По непотвърдена информация загиналият е канадец.

Той е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил. Пострадали са и трима американци при скока, тъй като са били близо един до друг. Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“.

В международното въздушно учение по линия на НАТО „Swift Response 19“ участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. Тя е част от мащабното натовско учение „Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019“.

Учението беше планувано за вечерта на 16 юни, но беше преместено с един ден. Цяла нощ над града са прелитали самолети. Като много пловдивчани се оплакват от силния шум, от който не са можели да заспят.

В него ще тренират военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране