21.02.2015 | 1:18
Ексченге с обвинение за „Червей”
Създал е разработката с неверни документи

„Бивш служител на МВР и настоящ на ДАНС, заемащ средна, но достатъчно отговорна управленска позиция, е създал разработката с неверни документи „Червей”. Това лице ще бъде обвинено.”

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере от Велико Търново, че скоро ще има пръв обвиняем по скандалната разработка. По всяка вероятно става въпрос за бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност” в силовото министерство Тодор Костадинов, чието име наскоро изплува по случая. Обвинител номер 1 уточни обаче, че „този човек” е действал по предварително написан от друг сценарий и само е изпълнявал нареждания.

„Смятате ли, че така, както си е стоял на бюрото, на този човек му е хрумнало, че може да бъде създаден един полуанонимен сигнал, една докладна записка и всичко това да тръгне”, попита риторично главният прокурор. Според него и отстранената преди ден шефка на Софийския градски съд Владимира Янева не стои в центъра на скандала. „Тя е разрешила противозаконно използването на СРС, но преди това тази разработка вече е била създадена. Била е затрупана с искания за СРС и в конкретния случай не е отчела, че това не е в съответствие със закона.

Преди съдия Янева обаче има предисловие, след съдия Янева има много дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и страната. Тук вече тя няма участие, замесени са други лицакоито може би скоро ще станат ясни”, посочи Цацаров. Веднага след отстраняването на Янева от ВСС в четвъртък вечерта главният прокурор отново подчерта, че няма никакви данни да са подслушвани протестиращи. Той поясни, че в сряда народният представител, който оповести подобна информация, е бил разпитан и не е дал информация, която да послужи на досъдебното производство.

Вчера Цацаров бе категоричен, че обществото не може да продължава повече да живее с подобни сценарии. „Това е помия, с която обществото се залива и се цели то да бъде отклонено от истинските и действителните проблеми. Колко време назад ние живеем с тези сценарии, дори не мога да ги изброя хронологично. Не можем да продължаваме да живеем в този „ченгеджийски сценарий”, с тази дума не целя да обидя хората, които упражняват професия, свързана със службите за сигурност”, каза Цацаров.

И припомни, че освен „Таласъми” медийно известни са станали и други разработки, като подчерта, че в тях участвали все едни и същи лица, някои от които в момента имали изключително активна изява на политическата сцена.За себе си главният прокурор каза, че не се чувства жертва на „Таласъмите”. „Житейски така съм устроен, че независимо дали съм главен прокурор или не, конспирациите не са ми в главата. Предпочитам да търся прагматичното решение”, коментира той. Обвинител номер 1 съобщи още, че са констатирани случаи на подслушване на близък на прокурор, което обаче не било свързано с престъпна дейност. „Просто прокурорът е контактувал много интензивно по лични човешки причини със съответния човек. Подслушваният номер не е бил на прокурора”, уточни Цацаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране