12.07.2015 | 0:05
Ексминистър върти парите на Църквата
"Нежният" Кристиян Кръстев стана член на Върховния църковен съвет

Прочулият се в медийното пространство като министър иподякон Кристиян Кръстев, шеф на транспорта в служебното правителство на Марин Райков, стана член на Върховния църковен съвет.

Той ще следи финансовите дела на православната църква. В средите на ГЕРБ се шегуват, че “нежният” Кръстев най-после открил подходяща работа, след като лично лидерът Бойко Борисов поискал той да бъде изхвърлен от транспортното министерство заради “смущаващи факти, които стигнали до ушите му”.

На заседанията на Светия синод тази е бил гласуван и новият състав на Върховния църковен съвет поради изтичане мандата на стария. За председател е бил преизбран Ловчанският митрополит Гавриил. Няма промяна и в членовете духовници, на постовете си остават Мина Минчев от столичния храм “Света Неделя” и Александър Величков от “Свети Кирил и Методий” в София. В съвета влиза и бившият юрист на ВАЦ Радомир Чолаков.

Според чл. 10 от Устава на Българската православна църква, Върховният църковен съвет е консултативен орган при Светия Синод по общите стопански и финансови дела. Той проверява бюджетите и отчетите на Българската православна църква, митрополиите, ставропигиалните манастири, патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски”, духовните училища и ги представя за утвърждаване от Светия Синод.

В началото на 2014-та г. Светият избра фирма “Смарт брокерс” да поеме управлението на църковните имоти. Предложението бе на Пловдивския митрополит Николай. Фирмата ще търси наематели на синодалните имоти.

От години Църквата не може да направи регистър на имотите си и губи от отдадените на различни фирми сгради за офиси и заведения. Загуби има и от хотелски части в манастири и земеделски стопанства. По неофициална информация проблемът е по-малко заради неизгодни сделки, а заради липсата на контрол над митрополитите, които непрозрачно отдават имоти и прибират комисиони.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране