31.08.2019 | 17:24
Експерт откри 13 грешки в „испанския“ сертификат на Пламен Димитров
Боряна Кючукова обясни, че ако неин студент ѝ предаде работа с такива грешки, със сигурност ще получи двойка

Сертификатът, който удостоверява на какво ниво е испанският език на бъдещия консул във Валенсия Пламен Георгиев, се оказа пълен с правописни грешки.

В документа, който съдържа само няколко реда, преподавателят по испанска филология в Софийския университет Боряна Кючукова е открила 13 елементарни грешки. Кючукова обясни през Би Ти Ви, че ако неин студент ѝ предаде работа с такива грешки, със сигурност ще получи двойка. Освен това според нея всеки, които има ниво B1 на познаване на езика, би трябвало да забележи неграмотното попълване на сертификата.

Удостоверението за  ниво B1 е издадена от школата “Никанор“. То бе публикувано в “24 часа“ и очевидно трябваше да затвори устите на критиците на назначението на прокурора Георгиев в Барселона. Но всъщност лъснаха дефектите в документа, които поставят под съмнение неговата автентичност. Ако такъв сертификат бъде показан в Испания, ще е доста конфузно.

Нещата се усложняват допълнително, защото в автобиографията  си, публикувана в сайта на Народното събрание, Пламен Георгиев твърди, че нивото му по испански е „А2“. Това е доста ниско равнище, което означава, че човекът може да общува само по лесни и познати теми.  Българите във Валенсия „въстанаха“ срещу назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия за консул във Валенсия най-вече заради оскъдния му испански език.

В сертификата, носещ печата на „Никанор“ ООД, се твърди, че курсистът е преминал 140-часово обучение. Датата на издаване е 2 март 2017 г., което означава, че Георгиев е можел да се похвали в Народното събрание, че има по-високото ниво „В1“, но кой знае защо в автобиографията си за пред парламента през февруари 2018 г. той скромно е вписал елементарното ниво „А2“.

За отбелязване е, че въпросната школа „Никанор“ е била наета през 2016 г. от КПКОНПИ – комисията, оглавявана от Пламен Георгиев, да изпълнява обществена поръчка за обучение по испански език. Договорът с фирмата носи подписа на самия Георгиев.

Така след терасата с незаконните навеси и барбекю, която му коства шефския пост в КПОНПИ, Пламен Георгиев се оказа в епицентъра на нов скандал. Подобно на „Тераса гейт“ сега той отказва да коментира и странния сертификат с правописните грешки.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране