04.04.2016 | 15:09
“Екзакта”: ГЕРБ – 24,3%, БСП- 13,2%, ДПС- 5,7% и РБ- 5,5%
30 на сто доверие към кабинета, Калфин със 7% ръст, Москов губи 5%

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за ГЕРБ биха гласували – 24,3%, за БСП – 13,2%, ДПС – 5,7%, РБ – 5,5%, ПФ, НФСБ и ВМРО – 4,5%, АБВ – 2,6%, Атака – 2,5%, и за друга политическа сила – 6,4%. Рейтингът на здравния министър Петър Москов пада с 5%, а на социалния Ивайло Калфин расте със 7 на сто. Спадът в одобрението към Москов идва от отдръпването на избирателите на ГЕРБ.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. Изследването е  проведено в цялата страна между 17 и 25 март 2016 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 89 населени места на страната. Изследването се провежда в рамките на собствена изследователска програма на Exacta Research Group.

Разлика от 11 на сто дели ГЕРБ от БСП

Разликата между ГЕРБ и БСП е около 11 на сто, ДПС и РБ са с изравнени сили за третото място, а АБВ и “Атака” изглежда, че по-скоро биха присъствали в парламента- ако изборите бяха днес. И през март ГЕРБ запазва електоралната си тежест и остава първа политическа сила с 24% от гласовете на българските избиратели. Електоратът на ГЕРБ има устойчив социално-демографски профил. Две трети от избирателите на ГЕРБ твърдят, че партията им разширява политическото си влияние. Повечето от избирателите на други партии не виждат промяна в политическото влияние на ГЕРБ, а социалистите твърдят, че влиянието на ГЕРБ се свива.

Миков vs Нинова

Два месеца преди конгреса на БСП има лека мобилизация на електората на тази партия, който възлиза на 13%. Една трета от социалистите са на мнение, че БСП разширява влиянието, а две трети не споделят подобна оценка. В същото време Миколеко се свива подкрепата за лидера на БСП Михаил Миков. През март той е одобряван от 15% от българите, с 2% по-малко от февруари. Сочената в медиите като основен опонент на Миков Корнелия Нинова стои по-добре от него извън БСП. Тя е одобрявана от 21% от българите. Нинова е по-добре приемана от Михаил Миков сред трудово-активните българи, сред високообразованите респонденти и сред жителите на столицата и на градовете-областни центрове. Двамата имат съизмерима подкрепа сред левия електорат. Добри оценки за всеки един от тях дават по около две трети от социалистите.

Прокуратурата и съдът отново на дъното

През март армията и полицията са одобрявани от по 34% от българите. Негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните. През този месец недоверието към армията се редуцира със 7%, а към полицията – с 3%.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие (одобрявани са от по 10% от българите). Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69%.Парламентът е одобряван от 15% от пълнолетните българи, което е с 2% повече в сравнение с февруари 2016 г. Недоверието обаче продължава да бъда много високо. 71% от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ. Най-силни са критиките в електората на БСП и на “Атака”.Оказва се, че институцията с най-висок рейтинг е Българската православна църква. При нея одобрението е по-високо от неодобрението (46% : 21%). 46 на сто от българите одобряват както БПЦ, така и патриарх Неофит.

Църквата и патриархът са най-харесвани от жените, хората на възраст над 60 години, бедните и жителите на малките градове”, сочат данните.Традиционно армия и БПЦ се конкурират за най-малрко нехаресвани институции. В това изследване на “Екзакта” БПЦ излиза фаворит, макар и без съвсем ясни основания.

30 на сто доверие към кабинета

През март правителството е одобрявано от 30% от българите, което е с 2% повече от февруари, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Сред одобряващите работата на премиера се срещат по-често хора на възраст под 60 години. Одобрението към работата на Борисов е по-висок дял от неодобрението сред избирателите на ГЕРБ и на РБ. Председателят на парламента Цецка Цачева има одобрение от 27 на сто.Президентът Росен Плевнелиев е харесван от 31% от българите, а неодобрението му възлиза на 51%. Делът на добрите оценки за Плевнелиев остава без промяна за последния месец, а неодобрението към него намалява с 4%. Над средното е неодобрението към работата му сред избирателите на БСП, на “Атака” и на АБВ, сочат данните на “Екзакта”.Цветан Цветанов е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а непосредствено след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24% одобрение. За последния месец с 3% намалява неодобрението към Цветан Цветанов, а неодобрението към Валери Симеонов нараства с 3%.В сравнение с февруари с 4% нараства обществената подкрепа за омбудсмана, отчитат от “Екзакта”. Мая Манолова е одобрявана от 31% от българите, а не е харесвана от 44%.

Калфин със 7% ръст, Москов губи 5%

Лиляна Павлова остава най-одобряваният министър през месец март с рейтинг от 42,4%. Непосредствено след нея е Ивайло Калфин, одобряван от 41,5%. Социалният министър качва най-много одобрение за изминалия месец – 7%. Калфин е одобряван както от леви, така и от десни избиратели. Следват Томислав Дончев с 37,2% одобрение, Вежди Рашидов (35,8%), Красен Кралев (31,3%) и Петър Москов с 27,2%. Подкрепата за здравния министър се свива с 5% през последния месец основно заради отдръпването на избирателите на ГЕРБ. Томислав Дончев и Красен Кралев също като Лиляна Павлова и Ивайло Калфин имат позитивен рейтинг (одобрението към работата им е по-висок дял от неодобрението).Министри, които качват подкрепа за работата си през изминалия месец са още Десислава Танева, Ивелина Василева и Даниел Митов.И през март няма значими промени в подредбата на най-одобряваните български политици.

2 коментара

 1. Кукулкан каза:

  Не так страшен бородатый и запрещенный Минюстом в России ИГИЛовец, как утробный рёв пустого брюха. К такому выводу, если верить социологам ВЦИОМ, наши соотечественники пришли, глянув на дно пустого кошелька.

  66% взрослого населения в той или иной степени считают, что обесценивание вкладов, подорожание продуктов и исчезновение санкционных товаров с прилавков – более актуальная проблема, чем возобновление боевых действий на Донбассе. Международную напряженность во главу угла тревожных ожиданий ставят 63% населения. Видимо, решительность президента Путин в борьбе со всякими деструктивными элементами мы, как общность, оцениваем выше, чем способность премьера Медведева противостоять кризисным явлениям.

  Оно и не удивительно, один рапортует об освобождении “Пальмиры”, другой о впечатлениях от просмотра трактора “Кирюша”. Почувствуйте, что называется, разницу.

  Показательно, что разгул преступности и политические беспорядки вызывают у граждан самой большой страны мира большую тревогу (48 и 47%), нежели гипотетический уход на низкооплачиваемую работу (43%), или ее потеря (26%). Видимо, довлеют над нами по-прежнему “успехи” Евромайдана и президента Украины Порошенко, который за 2 года не удосужился выполнить ни одного предвыборного обещания, зато не забыл поднять коммунальные тарифы по отдельным позициям в 3-4 раза.

  Конфликты в семье нас никогда особенно не волновали. Лишь 12% тревожатся за судьбу домашнего очага на фоне остальных проблем, что говорит либо о непотопляемости наших традиционных институтов, либо об их заведомой второстепенности в списке наших переживаний.

  Не до высоких материй и тонких душевных струн, если ты банкрот. Объединенное кредитное бюро насчитало около 600 тысяч безнадежных должников – россиян, набравших обязательств более, чем на 500 тысяч рублей, и просрочивших платежи на 3 месяца и более. Все они при большом желании могут попасть под новый закон, позволяющий показать кукиш кредитору с фразой: “А нет у меня денег! Вычитай из зарплаты дворника до конца жизни!” Процедура будет проводиться чинно и благородно, под присмотром государства.

  Всего, по данным той же организации, на шее у каждого россиянина висит, в среднем, по 1,7 кредита. И также в среднем закабаленный гражданин выплачивает по 12,7 тысяч рублей. В отдельных регионах финансовые организации умудряются “раскошеливать” заемщиков в месяц на 25-27 тысяч рублей (на Чукотке и на Камчатке). В Москве ведут себя более скромно, относя в банки по 18,2 тысячи рублей ежемесячно.

  В среднем “золотые тельцы” под эгидой ФРС США и ЦБ РФ отъедают у нас по 37% доходов, которые в реальном выражении сокращаются каждый месяц. Центробанк утверждает, что в долг живут 38 миллионов человек из которых 8 миллионов имеют по 3 займа и более. При этом, около 50% заемщиков пытаются брать новые кредиты для того, чтобы гасить старые.

  Парадоксальной выглядит ситуация, при которой долг небольшого и среднего размеров становится более опасным для жизни, чем многомиллионная кабала. В Новосибирске, к примеру, за непогашенный микрозайм, разросшийся до 240 тысяч, коллекторы изнасиловали женщину на глазах ее мужа и сына. А в деле обуздания этих наемных беспредельщиков по-прежнему конь не валялся. Вот и думай после этого, кто и что нам страшнее – сирийский террорист со взрывчаткой, или простой русский парень, способный пойти на любое преступление, лишь бы сделать нашу и без того несладкую жизнь еще более невыносимой.

  Обозреватель Noteru.com Сергей Рунько

 2. Кукулкан каза:

  Цитирам:
  http://noteru.com/post/view/17143
  Российский кризис страшнее ИГИЛ
  Не так страшен бородатый и запрещенный Минюстом в России ИГИЛовец, как утробный рёв пустого брюха. К такому выводу, если верить социологам ВЦИОМ, наши соотечественники пришли, глянув на дно пустого кошелька.

  66% взрослого населения в той или иной степени считают, что обесценивание вкладов, подорожание продуктов и исчезновение санкционных товаров с прилавков – более актуальная проблема, чем возобновление боевых действий на Донбассе. Международную напряженность во главу угла тревожных ожиданий ставят 63% населения. Видимо, решительность президента Путин в борьбе со всякими деструктивными элементами мы, как общность, оцениваем выше, чем способность премьера Медведева противостоять кризисным явлениям.

  Оно и не удивительно, один рапортует об освобождении “Пальмиры”, другой о впечатлениях от просмотра трактора “Кирюша”. Почувствуйте, что называется, разницу.

  Показательно, что разгул преступности и политические беспорядки вызывают у граждан самой большой страны мира большую тревогу (48 и 47%), нежели гипотетический уход на низкооплачиваемую работу (43%), или ее потеря (26%). Видимо, довлеют над нами по-прежнему “успехи” Евромайдана и президента Украины Порошенко, который за 2 года не удосужился выполнить ни одного предвыборного обещания, зато не забыл поднять коммунальные тарифы по отдельным позициям в 3-4 раза.

  Конфликты в семье нас никогда особенно не волновали. Лишь 12% тревожатся за судьбу домашнего очага на фоне остальных проблем, что говорит либо о непотопляемости наших традиционных институтов, либо об их заведомой второстепенности в списке наших переживаний.

  Не до высоких материй и тонких душевных струн, если ты банкрот. Объединенное кредитное бюро насчитало около 600 тысяч безнадежных должников – россиян, набравших обязательств более, чем на 500 тысяч рублей, и просрочивших платежи на 3 месяца и более. Все они при большом желании могут попасть под новый закон, позволяющий показать кукиш кредитору с фразой: “А нет у меня денег! Вычитай из зарплаты дворника до конца жизни!” Процедура будет проводиться чинно и благородно, под присмотром государства.

  Всего, по данным той же организации, на шее у каждого россиянина висит, в среднем, по 1,7 кредита. И также в среднем закабаленный гражданин выплачивает по 12,7 тысяч рублей. В отдельных регионах финансовые организации умудряются “раскошеливать” заемщиков в месяц на 25-27 тысяч рублей (на Чукотке и на Камчатке). В Москве ведут себя более скромно, относя в банки по 18,2 тысячи рублей ежемесячно.

  В среднем “золотые тельцы” под эгидой ФРС США и ЦБ РФ отъедают у нас по 37% доходов, которые в реальном выражении сокращаются каждый месяц. Центробанк утверждает, что в долг живут 38 миллионов человек из которых 8 миллионов имеют по 3 займа и более. При этом, около 50% заемщиков пытаются брать новые кредиты для того, чтобы гасить старые.

  Парадоксальной выглядит ситуация, при которой долг небольшого и среднего размеров становится более опасным для жизни, чем многомиллионная кабала. В Новосибирске, к примеру, за непогашенный микрозайм, разросшийся до 240 тысяч, коллекторы изнасиловали женщину на глазах ее мужа и сына. А в деле обуздания этих наемных беспредельщиков по-прежнему конь не валялся. Вот и думай после этого, кто и что нам страшнее – сирийский террорист со взрывчаткой, или простой русский парень, способный пойти на любое преступление, лишь бы сделать нашу и без того несладкую жизнь еще более невыносимой.

  Обозреватель Noteru.com Сергей Рунько

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране