17.09.2015 | 10:51
Елена Йончева и Магдалена Ташева нямат право да влизат в Украйна
Общо на 388 физически лица се налагат санкции във връзка със събитията в Крим и Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко e подписал вчера указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверинитета на Украйна. Сред тях са депутатката от “Атака” Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

Общо на 388 физически лица се налагат санкции във връзка със събитията в Крим и Донбас, става ясно от списъка, качен на сайта на украинския президент. Указът на Порошенко вкарва в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна „За прилагането на персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)“. Срокът на санкциите е 1 година.

Ташева е представена като “журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия “Атака”, обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО”. От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на “Атака”, водена от партийния лидер Волен Сидеров.

И за двете е използвана една и съща формулировка на мотивите за забраната: “Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи”.

С подобна формулировка в списъка са включени граждани на още 22 страни, сред които Украйна, Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Полша, Италия, Испания, Франция, Гърция, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ, Турция, Латвия и др.
Прави впечатление големият брой на попадналите в списъка са журналисти (41), а сред другите лица могат да се видят политолози, адвокати, ръководители на компании, депутати в националните парламенти.

1 коментар

  1. Vladimir каза:

    Nikoy ne moje, da gi ogranichava, ima svoboda na predvijvane. A prechupenite krustove, nqmat dumata.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране