26.01.2019 | 11:19
Елена Йончева: Искат да ме сплашат, така работят мутрите
Обвинението цели да ми запуши устата, каза тя

Интервю на Елена Йончева за Медиапул

Госпожо Йончева, обявихте за абсурдно повдигнатото ви обвинение за пране на пари. Защо?

Става въпрос за документални филми, които съм направила в периода 2012-2014 г за ТВ7. Поканиха ме от телевизията първо за предаване, а после за документални филми. Тогава казах, че не мога да правя редовно документални филми и преки включвания, защото не разполагам с техника, за да бъда мобилна – трябват ми камера, трябва ми монтажна, техника за преки включвания и тогава те ме посъветваха да подпиша с фирма и ми посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“.

Аз сключих договор. Парите са преведени в КТБ, нищо не е давано на ръка. Тогава аз направих филмите в Сирия –  в Алепо, Направихме филми за гражданската война в Украйна, за  Турция. Направили сме десетки преки включвания, филмите са излъчени, имам целия суров материал. Цялата техника е при мен.

Пране на пари е когато знаеш, че получаваш средства, придобити по престъпен начин. Средствата са получавани по банков път. Те идваха от тази банка, която беше „Банка на годината“ и която се контролира от съответните банкови институции, които са длъжни да проверяват какъв е произходът на парите, които пристигат там. Има си контролни органи. Аз ги получавам през банка. Като журналист. Защо аз трябва да се ровя да проверявам какъв е произходът на тези пари? Как мога да знам, при положение, че тогава нямаше съмнения за нередности в тази банка, тогава тя не беше пред фалит.

Обвинението на прокуратурата не го разбирам. То е абсурдно и поради това настоявам колкото е възможно по-бързо делото да влезе в съда. Там е мястото да се докаже колко е несъстоятелно това обвинение. Но делото вероятно няма да влезе бързо в съда, защото целта е, оттук нататък, в продължение на месеци, да се сипят обвинения.

Вие работехте ли за ТВ7? Според прокуратурата не сте, а само сте им продавала филмите.

Да, работих за ТВ7, освен документални филми за телевизията, имахме преки включвания от мястото на събитието с коментари и кадри – както за новините, така и за публицистичните предавания. От Сирия, Турция, Украйна. Техниката – снимачна, апаратура за директни включвания, сателитен телефон, монтажна, бяха на фирмата „Офроуд“. Тази фирма подписа договор с ТВ7 като външна продукция. Имах договор с телевизията, така, както всички външни продукции имат договори.

Познавате ли Цветан Василев, срещала ли сте се с него и какви бяха отношенията ви?

Разбира се, че съм се запознавала с г-н Василев. Той беше публична личност, банкер на годината. Даже през 2011 г. Цветанов лично му връчи наградата „Мистър икономика“. Работих за ТВ7 и внушението днес е, че съм имала някакви специални работни отношения. Ако това беше вярно, би трябвало да имам или личен кредит от банката, или поне някаква лична сметка, сложена на висока лихва.

Прокуратурата казва, че разполага с гласови доказателствени средства, според които вие сте знаела, че сте получила пари, придобити по престъпен начин.

Не знам колко са членове на ГЕРБ, но предполагам, че половината от тях биха могли да дадат такива гласови показания. Нямам представа чии са тези показания. Само ще ви кажа, че когато осъдих Борисов за клевета за думи, които бяха изречени по всички телевизионни студия, записани от десетки камери, в съда дойде член на неговия пиар екип и каза, че през цялото време е бил до Борисов и премиерът не е казвал такова нещо. Това го има записано в делото. Така че аз очаквам всичко.

Твърдите, че има връзка между разследването срещу вас и проверките, които правите за злоупотреби?

Как да не направя тази връзка? Ако някога в живота си съм правила нещо нередно, с какъв акъл ще тръгна да правя разследване за всички корупционни схеми в България, да събирам документи, да сигнализирам прокуратурата? Как го прави човек, ако е извършил нещо нередно? Той няма да има смелостта.

Целта е да бъда омаскарена, публично унижена. Става въпрос и за сплашване. Така работят мутрите, това е бандитска разправа. Проверката на строителството на магистралите ще извади факти за това колко процента от стойността на магистралите, за сметка на тяхното качество, се отклонява. В посока към властта. Ще ви напомня за последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България, в който се казва, че най-големите корупционни схеми са свързани със висшите етажи на властта, че това става чрез сложни схеми за присвояване, и че корупцията е свързана с големите инфраструктурни проекти.

Така че – да, аз нямам съмнение, че това обвинение цели да ми се запуши устата оттук нататък. Защото първо ми свалят имунитета, а той е важен за мен. Aз правя разследвания, имам източници на информация, хора, които ми помагат. В момента телефонът ми вероятно се подслушва и моите контакти са уязвими. Освен това усилията ми ще бъдат насочени към това безумно обвинение и аз емоционално вече съм там.

Има и други случаи на разследвания и повдигнати обвинения срещу опозиционни политици, граждански активисти, медийни издатели и пр. И вие, и БСП не говорите за тези случаи и се концентирате само върху вашия. Защо?

Мълчим ли?

Така изглежда. Не повдигате въпроса за по-общата картина. Досега БСП по-скоро мълчеше за подобни действия на прокуратурата.

Ами, ако трябва да говоря от лично име, вие сте права. Не съм повдигала този въпрос. Сега се замислям. Повдигала съм този въпрос, че органите на държавата се превръщат в репресивна машина. Това сме го повдигали, но не сме заставали зад конкретни случаи. Поне аз не съм.

Има ли основания да се смята, че съдебната власт, НАП и други държавни органи се използват за поръчки срещу опоненти на властта и свързани с нея бизнесмени?

Вие как мислите? Имаме ли основание да го кажем? Всички колеги журналисти, с които съм говорила, потвърждават, че има такова основание.

Докъде ви доведе проверката ви за магистрала „Хемус“ и държавното дружество „Автомагистрали“?

Борисов раздаде 1.35 млрд за 134 км на автомагистрала „Хемус“ – без обществена поръчка, без конкурс. Според пътните инженери, с които разговарях, без наличието на работен проект не може да се определи точната сума, което означава, че тази сума е приблизителна. Разликата в ценообразуването – между идеен и работен проект – може да стигне до 30 процента. Всъщност, тази огромна сума е дадена в нарушение на закона за държавния бюджет. Предоставена е на държавната фирма „Автомагистрали“, която никога не е строила пътища – тя не разполага нито с техника, нито със специалисти. Това, което очакваме да се случи, е фирмата да раздаде тези средства чрез подписване на рамкови договори, с определени фирми, без търг, без обществена поръчка.

Но да видим кой оглавява „Автомагистрали“ – Стоян Беличев. Той е имал общи фирми с роднини на Гинка Върбакова. В „Сими“ ООД е бил съдружник с майката на съпруга на Гинка Върбакова – Славчо. Съпругът на Върбакова е бил съдружник със Стоян Беличев и в компанията „Атлас-3“.

Второ – през 2006 Стоян Беличев и Гинка Върбакова, заедно, взимат под наем поземлен имот – 27 декара /27.230/ в село Мало Конаре, Пазарджишко. Терен, върху който впоследствие, заедно със съседни терени, е изграден соларен парк.

Разбира се, тези връзки може би са напълно случайни. Затова ние задаваме въпрос- човекът или хората, които стоят зад „Автомагистрали“, дали са същите, които стоят зад опита да бъде закупено 1/3 от енергоразпространението в страната.

Има ли развитие по искането ви за проверка на качеството на строителството на пътищата?

Предстои да изпратим на АПИ искане вече с конкретните места, където искаме да бъде извършена такава проверка. Те не могат да ни откажат, защото няма закон, по който да ни откажат. Това, че няма предвидена в закона такава проверка, не означава, че тя е забранена. Ако ни откажат, ще обжалваме в съда.

Проверката ще бъде направена в независима европейска лаборатория, която не е имала бизнес в България, за да отпаднат всякакви съмнения за евентуални зависимости.

Кой обаче ще реши коя да е лабораторията? БСП ли ще си я избере?

Ние ще я изберем – една или две такива лаборатории. Те ще са от ЕС, от държави с нисък коефициент на корупция. Ще настояваме целият този процес да бъде открит. Ще съобщим на медиите, ще ги поканим да съпътстват целия процес.

Това, че вие ще избирате лабораториите не оставя ли съмнения за зависимост?

Ами кой да я избере? Аз съм мислила по този казус, но кой да избере? На лотария няма как. Аз нямам нищо против журналистите или някакво гражданско сдружение да изберат една лаборатория, а ние да изберем втора. И това е възможно, за да отпаднат всякакви съмнения. Но аз се надявам името на съответната лаборатория да говори достатъчно за нейната работа.

С тази проверка ще разберем дали слоевете на пътя отговарят на изискванията – всеки от тях трябва да е с определена височина и с определени материали в конкретно съотношение. Пробата, която ще вземем, ще покаже дали вложените материали отговарят на написаното в документите. Това е важно. Ако няма такава проверка, всеки, който утре дойде на власт, а ГЕРБ ще си отидат, ще мисли, че е безконтролен. Важно е никой оттук нататък да не си позволи да прави тези фокуси с пътищата.

Казахте, че според вас ГЕРБ ще падне от власт. От БСП много настоятелно искате предсрочни избори. С кого обаче би могла да управлява БСП, ако се изпълни това ваше желание?

Смятам, че най-важното е ГЕРБ, определена от техен бивш депутат като шайка, което означава организирана престъпна група, да си отиде. Наистина не всички членове на ГЕРБ са такива. Даже не смятам, че всички в пленарната зала от ГЕРБ са такива, но мозъкът е там. Смятам, че такъв тип управление на България е опасно не само за левицата, то е опасно за десницата. Те изяждат всичко, до което се докоснат, успяват да го изнудват, сплашват, да го приобщят и го унищожават по този начин.

И оттук нататък кой ще управлява, дали ще е БСП, дали БСП ще е в коалиция с десницата, ако влязат в парламента, най- важното е да се освободим от това образувание.

Не е ли важно и какво управление ще дойде след това?

Ако отново във властта влязат корумпирани хора и такива, които не могат да се справят със ситуацията, трябва да бъдат свалени. Хората трябва да знаят, че не трябва да търпят това.

Ако БСП спечели парламентарните избори, няма да има право да не се справи, защото ако не се справи – тя си отива и след това шансът да опита е на десницата.

Трябва да има нормална политическа система и да има дебат. Той може да е остър, дори груб, но да е истински дебат между политически субекти. Да има истинска журналистика, която да прави своите журналистически разследвания. Да има свободата да го прави и да държи в напрежение хората, които са на власт, независимо дали БСП или някой друг.

Има мнения, че пътят към предсрочни избори минава през първо място на БСП на евроизборите. Как ще стане това, като се имат предвид вътрешните дрязги в партията?

Аз не виждам връзката между резултатите от евровота и предсрочните избори. Всички го казват, и БСП го казват. Хората искат ГЕРБ да си тръгне от властта. Поне според моите наблюдения. И това не е лозунг. Аз съм убедена, че хората не искат да продължава такова управление.

На конгреса на БСП се очаква да бъде одобрена платформата на партията за евровота, в която е записано, че кандидатите за евродепутати трябва да са против Истанбулстака конвенция и пакта за миграция на ООН. Станишев защитаваше двата документа. Изглежда идеята е да се поставят критерии, на които той не отговаря, за да не е водач и дори кандидат.

Аз се надявам, че не е така. Ние така или иначе не можем да подкрепим конвенцията, защото КС каза, че е противоконституционна. Този казус не е на дневен ред. Да, той е част от предизборната платформа, но не е на дневен ред. Лично аз не виждам драма. В ПЕС има 27 партии, които са не само в ЕС, но и в цяла Европа. И е нормално сред тези държави да има различия. Разбирам, че говорите за процесите вътре в БСП, но аз мога да кажа само това.

Според вас Сергей Станишев трябва ли да има нов мандат в ЕП?

Според мен е редно. Мисля, че лидерът на ПЕС трябва да е част от българските депутати в европарламента. И тук не става дума за престиж, а за конкретна работа.

А вие самата имате ли желание да се кандидатирате за евродепутат и смятате ли, че разследването срещу вас ще попречи или разколебае избирателите ви?

Не знам дали ще ми повярвате, но никой не е говорил с мен за това. А и аз не искам да мисля това. Защото в момента емоционално и физически съм вкарана в тази история с прокуратурата и ще излъжа ако кажа, че не ми влияе. Те с това дело могат всичко да направят, могат например да ме вкарат 8 месеца в следствието. Аз не допускам, че ще го направят, но допускам, че е възможно. Защото в работата ми като депутат и журналист тепърва много неща ще показвам. Знам доколко това ще ги притесни.

Да разбирам ли, че работите ли по нещо важно?

Да, в близките дни ще стане ясно. Не мога да кажа с какво е свързано, защото трябва да направя още някои проверки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране