17.06.2024 | 10:11
Енергото “изпържи” софиянци с 390 волта вместо 220
Електрически уреди светят като коледни елхи, геймърски компютри изгоряха. Как ще бъдат компенсирани хората?

Жители на столичен квартал твърдят, че уредите им са изгорели заради грешка на Енергото в София. В „Дружба” техници вместо 220 волта, пуснали 390. Хора от блока разказват, че уредите им започнали да светят като коледни елхи, разказва водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова.

„Както казва Румен Бахов, това наподобява Коледа посред лято… Само дето подаръците не са се харесали на обитателите на блока“, добавя тя.

„Госпожа Върбинка има нов хладилник, но ще го използва за шкафче“, шегува се пък журналистът, който поддържа рубриката „Пълен абсурд“.

„Старият изгоря, защото ни пуснаха ток с повишено напрежение“, обясни пък тя.

„Спях, когато стана всичко. Добре, че дъщеря ми е видяла, че от хладилника излизат искри”, разказва жената.

„Кабелите минават през пощенските кутии, а до тях е таблото и то стои отворено. Някой идва да си вземе писмото от пощата и се хваща за кабела“, добавя Бахов.

Мъж от жилищният блок сподели пред камерата, че след като пуснали тока, измерил с мултицет напрежението, защото му се сторило странно, че крушките светят много повече. Уредът ми измери 390 волта, уточнява той.

Негови съседи допълниха, че лампите така силно започнали да светят, че светлината приличала на дневна. „Чуваше се пукане и бушоните падаха. Изпука пералнята и на печката един дисплей отиде на кино. Захранващите кабели започнаха да пушат“, разказва жена от блока.

„Когато дойде тока, светлината в банята беше много силна и хукнах да изваждам щепселите от контактите. В това време се чу трясък. Влязох в стаята, в която нямаше никой и вътре имаше пламъци“, жалва се възрастна столичанка.

„Контактът беше стопен, стената е обгорена. От контактът е излязъл огън и е запалил кабелът за Интернет. Всичко, което се допира до него, е започнало да гори. Гасих пожарът“, добавя тя.

Сред потърпевшите е и млад мъж, чийто геймърски компютри са напълно изгорели.

„Два изгоряха, заедно с цялата им периферия – монитори, тонколони“, добавя той.

По думите на хората техниците са прекарали кабели през пощенските кутии, което е опасно. Някой може да си замине докато си вади от пощенската кутия сметката за тока, коментира Румен Бахов.

„Едната крушка се разби на парченца, а другите светеха като ден“, разказва друга от потърпевшите.

„Обясниха ни, че трябва да попълним жалба за изгорелите уреди и от Енергото ще дойдат да направят оглед, за да напишат протокол и да установят дали наистина вината е тяхна. След това трябва да ни изплатят обезщетение”, обясни Мария.

„Това е пълен абсурд! Чували сме за баш майстори и за това как си „оставят ръцете“, но да си оставиш и кабела… Видяхме го в конкретния случай“, коментира пък водещият Виктор Николаев.

„Няма да ги обвиня тези хора, ако кажат, че се страхуват да си пипат сметката за тока и не я пипнат“, добавя колежката му Мира Иванова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране