06.10.2020 | 10:22
Ерата Борисов приключва, но няма кой да го замени
Когато си отиваше Костов и идеше царя, или когато тройната коалиция отстъпваше властта на ГЕРБ, имаше надежда, но Слави не е от техния калибър, коментира доц. Стойчев
Страхил Делийски

Ерата Борисов приключва, но няма кой да го замени. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Страхил Делийски.

„На изборите хората гласуват позитивно, а тези, които са срещу управляващите, се пръскат из различни партии, тъй като няма алтернатива“, добави колегата му доц. Стойчо Стойчев.

„Обществото има усещането, че ерата Борисов приключва. Това се вижда от социологическите проучвания, но сякаш го няма в посланията на политическите партии. Добре, ще свалим Борисов, но какво от това?“, попита Делийски.

„Гражданите няма нужда да бъдат убеждавани в това, че лошо се управлява страната. Няма го обаче позитивното политическо предложение. Това ще създаде проблем. Не трябва само да се фокусираме върху Борисов“, добави той.

 

„Големият проблем на ситуацията сега е, че за разлика от 2001 г., когато си отиваше Костов и идваше царя или през 2009 г., когато се разделяхме с Тройната коалиция и властта вземаше Бойко Борисов, имаше оптимизъм, защото имаше заявка за нещо голямо, което идва. В момента няма такова усещане, защото Слави Трифонов не е от техния калибър. Надеждите на хората не са големи“, коментира пък доц. Стойчев.

Според двамата политолози дебатите в Европарламнета не носят формални последствия за страна ни, а по-скоро за Европейската комисия.

„Очевидно е, че темата за това как се харчат европейските пари става все по-важна, защото общественото мнение изисква малко повече обяснения какво се случва с общоевропейските пари. От целия дебат не останах с впечатление, че ще се тръгне към спиране на средствата”, каза Делийски.

Според доц. Стойчев „червеният картон” е за Европейската комисия, а не за България. „Тя предложи един дефектен механизъм. Механизмът за сътрудничество и проверка е фокусиран върху формални критерии, съответно правителствата го изпълняват формално. Въпросът е, че законодателствата и институциите не работят така, както се очаква. Инвестира се в създаването на инфраструктура, която не се използва”, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране