17.05.2016 | 0:01
Ердоган бесен, Германия ще признае арменския геноцид
Меркел притеснена, ще убеждава Анкара да не отмята от сделката с бежанците

Германският парламент ще гласува признаването на арменския геноцид, което със сигурност ще вбеси турския президент Реджеп Ердоган, пише в. „Файненшъл таймс“. По данни на изданието определянето на масовите убийства на арменци по време на Първата световна война на територията на Турция за геноцид ще се случи на 2 юни.

Ако германският парламент действително го направи, това ще бъде сериозен удар срещу канцлера Ангела Меркел, която ще трябва да убеждава Анкара да не  прави „резки движения“. Ердоган и без това е разгневен от „неуважението на ЕС към страната му“ и плаши да развали сделката с Брюксел за бежанците, напомня „Файненшъл таймс“.

През 2015 г. по повод 100-годишнината от геноцида в германския парламент се проведоха бурни дискусии по въпроса, но тогава правителството на Меркел успя да „отбие“ предложението на зелените и то не стигна до гласуване. В Германия живеят около 4 милиона души от турски произход.

Сега обаче заради разкола в управляващата коалиция между социалдемократи и консерватори, гласуването е насрочено.

Със сигурност Ердоган ще бъде разгневен, но Бундестагът не трябва да се оставя да бъде шантажиран от деспот като Ердоган, казва един от лидерите на зелените Джем Оздемир.

Немските депутати и без това са скептично настроени към сътрудничеството с Турция. Те са недоволни от развитието на случая Бьомерман – комикът, срещу който започна съдебно разследване, след като той публикува сатирично стихотворение срещу турския президент. Смята се, че решението да се даде ход на разследването Меркел е взела под натиска на Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране