10.11.2019 | 22:53
Ердоган: Десетки страни по света уважават Османския период, Балканите също
Според него Турция ще продължи да се противопоставя на опитите за изкривяване на историята и културата й със същата решителност, с която води борбата си с тероризма

„Опитите да бъде оскърбено и принизено значението на многовековната Османска държава са недопустими. Това е признак на невежество, безразсъдство или злонамереност. Друго обяснение за това не може да има“, заяви президентът Реджеп Ердоган. Той говори по време на възпоменателната церемония за годишнината от смъртта на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, предаде Анадолската агенция.

Ердоган определи като лъжа и изопачаване на историческите реалности твърденията на редица политици за това, че в османската държава не е имало отбранителна промишленост.

Той акцентира на факта, че гражданите на десетки страни по света и днес с уважение си спомнят за Османския период на историята. „Накъдето и да погледнете, дали в страните на Африка или на Балканите, непременно ще се натъкнете на любовта и уважението към периода на османското управление. Това е наследство, което ние сме длъжни да приемем и отчетем“, каза Реджеп Ердоган.

Според него Турция ще продължи да се противопоставя на опитите за изкривяване на историята и културата й със същата решителност, с която води борбата си с тероризма.

„Турция е готова да постигне целите си, заложени за периода до 2023 г. /100-годишнината на републиката, бел.ред./ и да влезе в числото на водещите държави в света. За това ни задължават заветите на Ататюрк“, подчерта Ердоган.

Той заяви, че гражданите на Турция са длъжни да мислят за благото и интересите на държавата, сложното геополитическо разположение на страната ги задължава за това.

Президентът каза, че антитурските кръгове са задействали всичките си налични ресурси за осъществяването на плановете, нанасящи вреда на интересите на Анкара в региона. Той акцентира на заплахата, идваща от сирийска територия.

„Турската армия не можеше да бездейства на фона на провокациите и обстрелите от сирийска територия. В рамките на три антитерористични операции, реализирани с подкрепата на Турция в Сирия, от терористи е прочистена площ с общ обем 8 100 квадратни километра. До момента 365 000 бежанци са се завърнали в Сирия. Но ние считаме този показател за недостатъчен“, заяви Ердоган.

Той допълни, че Анкара е разработила план за стимулиране на завръщането на бежанците в Сирия. Според него или Анкара ще свика Международната конференция на донорите за Сирия, или сама ще реализира проектите си.
Турският лидер обърна внимание на нежеланието на редица чуждестранни партньори на страната да подкрепят плановете й.

„Отказваха ни да придобием въоръжения и тогава ние започнахме наша собствена отбранителна промишленост, в това число и ракети“, отбеляза Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране