18.03.2019 | 11:52
Ердоган вбеси Гърция с „Измир! Ти, който хвърляш гяурите в морето“
Турският президент очевидно визирайки гърците, удавили се през 1922 г. при опит да избягат от настъпващите турци

Гърция осъди националистическа реторика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на негово изказване в Измир през уикенда, съобщава в. „Катимерини“.

„Измир! Ти, който хвърляш гяурите в морето и защитаваш безпомощните“, заяви Ердоган в речта си, очевидно визирайки гърците, удавили се през 1922 г. при опит да избягат от настъпващите турци.

Събитията се отнасят до гръцко-турския военен конфликт от 1919-1922 г. и съпротивата на Турция срещу усилията на Гърция да завземе Смирна (Измир) и околностите на града. Хиляди войници и стотици хиляди гърци се хвърлят в морето от Измирското пристанище при приближаването на турските войски.

„Гърция няма да бъде въвлечена в употреба на външната политика за обслужване на вътрешнополитически цели или използване на историята с оскърбителна за съседни държави терминология“, заяви гръцкото министерство на външните работи в огласена вчера декларация.

Ведомството предупреди, че подобни „недопустими забележки“ подкопават доверието, което Атина се надява да бъде изградено между двете страни, и „не са в синхрон с европейската перспектива, която турското ръководство твърди, че подкрепя“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране