31.01.2019 | 0:01
ЕС няма да предоговаря сделката за „Брекзит“
Британският парламент отхвърли напускане без сделка, както и да се отложи излизането от ЕС

Евросъюзът няма да предоговаря споразумението за „Брекзит“ с Лондон. Това съобщи говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Съобщението бе направено, след като Камарата на общините на британския парламент дебатира във вторник вечерта за 7 поправки към споразумението, които трябва да бъдат предоговорени с ЕС. Повечето поправки бяха отхвърлени, включително за отлагане на „Брекзит“, а бяха приети поправките за отпадане  на „твърдата“ граница с Ирландия и за „Брекзит“ без сделка.

„Сключеното споразумението за оттегляне остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз“, се казва в изявлението на говорителя на Туск. Той е разговарял по телефона с правителствените ръководители на 27-те, за да потвърди общата позиция. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отново бе категоричен, че нова сделка не може да има. Френският президент Еманюел Макрон каза, че сделката за „Брекзит“ е „възможно най-добрата и не подлежи на предоговаряне“.

По време на обсъжданията в британския парламент премиерката Тереза Мей предложи алтернативно споразумение за границата с Ирландия (т.нар. поправка Брейди), чиято същност е Обединеното кралство да напусне, но и да няма граница между двете Ирландия – Република Ирландия, която е част от ЕС, и Северна Ирландия, която пък е част от Великобритания. Предложението бе прието и Мей получи мандат за предоговаряне, което обаче ЕС отхвърли, както виждаме. Брюксел смята за абсурдно и несъвместимо да няма граница между общността и държава, която я е напуснала.

Предпазният механизъм за ирландската граница няма да се предоговаря, каза говорителя на Туск. Полският председател на Европейския съвет смята, че предпазният механизъм е „част от споразумението по оттегляне“.

Гласувана бе и поправката, която отхвърля „Брекзит“ без сделка, но тя няма задължителен характер. Отхвърлено бе предложението на опозицията за отлагане на „Брекзит“ и за нов преходен период, за да се предотврати излизането на страната от ЕС без сделка.

Няма сведения Тереза Мей да се е отказала да предоговори споразумението, която тя трябва да направи до 13 февруари. На 14 февруари парламентът трябва да гласува резултата, който Мей е донесла от Брюксел.

Официално, Лондон трябва да напусне Общността на 29 март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране