15.11.2019 | 23:49
Ето кои собственици на къщи за гости ще връщат пари (пълен списък)
Сред тях са Александър Манолев, Мюмюн Искендер. Роднините на Мустафа Карадайъ очаквано са "изрядни"

Фонд „Земеделие“ открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда. До момента са обработени 276 от общо 288 проекта, получили финансиране за изграждане с европейски пари за периода 2007-2013 г.

Открити засега са 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв.

Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Санкциите, които ДФЗ налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Съгласно правилата се определя и размерът, подлежащ на възстановяване на част или цялата получена безвъзмездна финансова помощ – в съответствие със степента, тежестта и продължителността на установените нарушения.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Покрай Апартаментгейт стана ясно и че къщи за гости с европари се правят за лично ползване, от хора, близки до властта. Скандалът доведе до оставките на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, а след това и на земеделския министър Румен Порожанов.

Вижте пълния списък ТУК

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране