20.04.2018 | 19:38
Ето кой е бизнесменът, от когото Иванчева поискала 250 000 евро
Александър Ваклин е бил водач на листа на "Нова Алтернатива"

Бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничката й Биляна Петрова. Това стана ясно по време на заседанието на спецсъда, който разгледа мерките на двете задържани.  Иванчева посочи Румен Русев – зам.-кмет по строителството – като организатор на всичко, защото искал да заеме поста й. Кметът на „Младост“ смята, че сумата, за която прокуратурата твърди, че е взела като подкуп, е подхвърлена.

Десислава Иванчева показа на медиите бележка, подготвена от нея в ареста, тъй като бе отделена от репортерите чрез стъклена преграда. „Това, че са намерени пари, няма общо с нас“, гласеше част от текста на бележката. В нея се казва още, че ще й поискат парична гаранция, която тя не може да внесе, и твърди, че соченият за „посредник“ при подкупа – бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров и Ваклин се познавали. На листчето се чете също така, че „Има доста инвеститори, които могат да потвърдят, че не сме искали пари, а само детски площадки“.

Адвокатът на Иванчева – Марин Марковски посочи, че извършеното от Ваклин деяние е „провокация към подкуп“, което е престъпление по Наказателния кодекс.

Ваклин и фирмите му са сочени като крупен инвеститор в имоти. Изпълнявал и проект до Околовръстния път в София.

Ето какво разкрива Търговския регистър за Александър Ваклин:

Ваклин е собственик на фирмата ВАКЛИН ГРУП – дружество с ограничена отговорност, регистрирано в София, район Илинден, ж.к. Зона Б- 17, бул. Ген. Столетов No 11, бл. 0, вх. Б, ет. 7, ап. 15. Предметът на дейност на дружеството е проектиране, строителство, проучване, независим строителен надзор (след получаване на лицензия за съответния вид строително-монтажни работи), всякаква търговска и промишлена дейност, предоставяне на всякакви услуги, търговско представителство, посредничество, вътрешна и външна търговия, всякаква друга дейност, незабранена от закона.Съдружник на Ваклин във фирмата е Тасаки Холдингс Лимитед – офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, както и Славка Ваклина.

Тасаки Холдингс Лимитед се свързва с още едно дружество – Тасаки Пропърти Банкя, също регистрирано на Сейшелите. Негов управител е Полина Панайотова Ваклин. Срещу името на Александър Ваклин в Търговския регистър фигурират: ВАКЛИН ГРУП, „ПАР БЪЛГАРИЯ“ ООД“, СОФИЯ ЦЕНТРАЛ“ ООД, „СОФИЯ ЦЕНТРАЛ-В“ ООД, „БГГБ“ ООД, „МС КОНСУЛТ 2004“ ООД, „Ваклин Груп – Надежда“, „ГЛОБАЛ ПОЙНТ СОФИЯ“.

От „Ваклин Груп“ отрекоха, че те са подали сигнала и подкупа.

Но признаха, че имат проблеми с община Младост.  Александър Ваклин е роден през 1977 година. Той е живял във Великобритания и е работил като продуктов директор на консултантска фирма там. През 2013 г. е бил водач на листа на „Нова Алтернатива“ – политическата формация на бившия военен министър Николай Цонев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев спомена на брифинга в сряда, че човекът, подал сигнала, е работил именно във Великобритания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране