27.07.2019 | 0:01
ЕЦБ откри капиталов недостиг в Първа инвестиционна банка и Инвестбанк
Франкфурт обяви резултатите от стрес-тестовете на шестте български банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести резултатите от оценката на качеството на активите и стрес-тестовете на шест български банки. Още вчера от БНБ излязоха с позиция, че оценките, направени от Франкфурт, потвърждават устойчивостта на системата.

Шест са банките, които ЕЦБ избра, за да оцени. Това са трите най-големи банки у нас – Уникредит, ДСК, ОББ, както и трите трезора с изцяло български собственици – Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

При четири от тях резултатите показват много голяма устойчивост и стабилност, докато при две има необходимост от укрепване на капитала. Това са Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, но реално и двете преминават успешно оценката.

Препоръките са направени, тъй като и при двете институции се виждат потенциални трудности при възможно най-усложнения и хипотетичен сценарий. Откритият капиталов недостиг при този сценарий в Първа инвестиционна банка е за 263 млн. евро, а в Инвестбанк – 52 млн. евро.

В позициите и на двете банки се казва, че това не може да бъде считано за индикативно за състоянието им, тъй като сценарият за потенциален икономически развой е изключително утежнен и почти невероятно да се случи. Също така банките подчертават, че продължават да работят за укрепване на капитала си.

От останалите банки, подложени на оценка от Франкфурт, също има становища, потвърждаващи не само собствената им стабилност, но и общата за системата.

От БНБ още вчера коментираха, че одобряват резултатите от цялостната оценка.

„Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка“, казват от Централната банка и подчертават доброто си сътрудничество с ЕЦБ.

Оценката от Франкфурт е необходима като част от пътя на страната ни към тясно сътрудничество с единния банков съюз. Това е условие за влизането на България в ERM II, известен като чакалнята за еврозоната.

Веднага след като ЕЦБ обяви резултатите от стрес-тестовете, проверяваните финансови институции оповестиха своята реакция. За Уникредит Булбанк, ОББ и ЦКБ становищата бяха в стил, че полученото е оценка за консервативната им политика по отношение на кредитния риск.

„Резултатите от цялостния преглед показват, че „Инвестбанк“ е значително по-устойчива на неблагоприятни пазарни условия и финансови шокове, в сравнение с извършения през 2016 година преглед на качеството на активите“, пише в изявление на институцията. В него се обяснява, че проблем за нея е бил утежнения сценарий на стрес теста, в който са заложени съществени спадове на пазарните цени и макроикономическите показатели за продължителен период от време, съчетани със сътресение на оперативните доходи. Това е поводът банката да регистрира негативен гап при моделирането на финансовите й показателите за 2021, а имено отрицателен капитал в размер на 3.1%, който означава необходимост от набиране на 51.8 млн. евро. „Този сценарий не е икономическа прогноза и не следва да се приема като индикативен за бъдещите финансови резултати на банките и националната икономика“, пише Инвестбанк и уточнява, че при базовият сценарий, който е най-близък до очакванията за макроикономическото развитие съотношението е 5.67%, а след прегледа на качеството на активите е 10.01%, което е над минимално изискуемото.

Резултатът от стрес теста, според който ПИБ би имала капиталов недостиг от 262.9 млн. евро при негативния сценарий, бе посрещната от институцията със съобщение за вече набавени 130 млн. евро. „Към 30 юни Fibank е осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер както следва: печалба преди провизии от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г.; провизии по кредити в размер на 37 млн. евро в резултат на въвеждането на МСФО 9, отчетени във финансовите отчети за 2018 г.; погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции от проверката в размер на 28 млн. евро. Fibank ще адресира оставащата сума от 133 млн. евро с печалбата си от дейността, с дерискинг на кредитния портфейл, както и с други допустими мерки“, се посочва още в изявление на институцията. От нея уточняват, че в AQR-а бяха прегледани 78% от общия й кредитен портфейл и 95% от корпоративния.

ПИБ и Ивестбанк отчитат в съобщенията си готовност за бързо набиране на необходимия капитал.

1 коментар

  1. Симо каза:

    Няма подобно нещо като открила капиталов недостиг. Става въпрос за това, че според утежнения сценарий на хипотетична криза, банките биха се нуждаели от допълнителен капиталов буфер. Ина прегледът на качеството на активите потвърждава че всички банки са стабилни и показателите им са над минималноизискуемите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране