15.07.2019 | 13:19
Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества
Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция

Политологът проф. Евгений Дайнов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Проф. Дайнов, наблюдавайки действията на политиците, какъв е вашият коментар за случващото се у нас през последните седмици?
Евгений Дайнов: Събират се много индикации в последния месец, че хората, които са на власт, са си внушили, че ще са на власт за много дълго време, може би завинаги и започват да правят това, което обикновено се прави в такива случаи – да си избират групи от населението, срещу които да предприемат действия. Засега най-вече законодателни, най-вече срещу онези групи от населението, които те са убедени, че са първите да излизат да протестират, когато е заплашено общото благо от страна на властта. Тоест има нещо като военни действия на властта срещу прогресивно и европейски мислещите хора в България. Това виждам аз като голямата картина.
Водещ:По-конкретно какво искате да ни кажете? Какво визирате с това? Коя е тази група от хора?
Евгений Дайнов: В митологията на партия ГЕРБ същества следната версия за света: излизат да протестират срещу властта тези зелените с колелетата и кучетата. Това си е трайна митология в ГЕРБ. И това, което виждаме в момента, е поредица от законодателни удари срещу хора, които са склонни да обичат природата и искат да я пазят и са склонни да не допускат тя да бъде застроявана. Виждаме удар срещу техните кучета, защото в корпоративната митология на ГЕРБ всички зелени, млади и прогресивни хора имат кучета и колелета. Още не са се сетили какъв удар да нанесат срещу велосипедите, но очевидно ще има такъв. А същите тези хора през цялото време искат машинно гласуване, електронно гласуване, гласуване през компютъра, интернет гласуване първо, за да гласуват повече хора и второ – за да не се манипулират данните от вота. Виждаме, че целият този пакет, сега отмениха и машинното гласуване.
Водещ: Не са го отменили още.
Евгений Дайнов: Добре, но това е заявеното намерение.
Водещ: Да, намерението е да бъде отменено. БСП бойкотираха в парламента отмяната на машинното гласуване. Заседание със същия дневен ред е предвидено за утре. Какви са вашите очаквания? Как ви се струва това предложение за премахване на машинното гласуване на изборите за кметове?
Евгений Дайнов: Това е част от онази война, която една проста, непросветена, вулгарна и алчна власт води срещу хората, които не са като тях. Тези хора им пречат и на тези хора трябва да бъде показано си мисли тази вулгарна власт, че са безсилни, къде им е мястото и да бъдат преследвани по всички възможни, както се казваше навремето – гонка по устав. Забележете как последните години отпадна всякакво говорене от страна на властта за електронно гласуване. Забелязахте ли защо? На тях не им трябват хора, българи, които живеят в Европа и Америка, да гласуват. Не им трябват, защото те не са като тях. Така че очаквам да успеят да забранят машинното гласуване по някакъв начин. И както ви казах, очаквам да се сетят, нещо да направят за велосипедите. С кучетата вече нанесоха удара. И с плажовете нанесоха удар, и с природата. Останаха гласуването и велосипедите.
Водещ: Вие, професоре, за машинното гласуване ли сте?
Евгений Дайнов: Аз съм за всяка форма на гласуване, аз съм за смесени форми на гласуване. Аз съм за това да можеш да гласуваш и по пощата, да има и предварително гласуване, да има интернет гласуване, и машинно, и хартиено, и всякакво. Аз съм за всякакви форми на гласуване и този коктейл на гласуване, защото колкото е по-разнообразни са начините на гласуване, толкова по-трудно могат да се крадат гласове.
Водещ: Редно ли в според вас месеци преди изборите да се правят промени в Изборния кодекс?
Евгений Дайнов: Не е редно, никога не е било редно. И Европейската комисия, и Венецианската комисия, която каза за такива неща, години наред пишат на българските парламенти да не променят това законодателство преди изборите, защото това винаги прави лошо впечатление, че властта се опитва да се задържи с някакви фокуси. Както виждаме от години тези предупреждения не се чуват и от години до последния момент се правят някакви промени в изборното законодателство. Това си е чисто безобразие, но властта, която съществува, е с единствената цел да е на власт, а не да работи за гражданите – такава власт такива неща прави.
Водещ: Опозицията обвини управляващите, че променят Изборния кодекс по свой образи и подобие. Съгласен ли сте с това твърдение?
Евгений Дайнов: Те от години променят всякакви закони по свой образ и подобие. Спомнете си преди законите срещу младите прогресивни хора, имаше период, в който цяла година Народното събрание гласуваше закони за конкретни хора. Дай да гласуваме закон еди-кой си да не връща едни 53 милиона, които трябва да ги върне, да гласуваме закон, няма да ги върне човекът. Хайде да гласуваме сега закон, за да смачкаме еди-какви си медии. 90% от законодателството на тази власт е по техен образ и подобие. Те искат всички да станат като тях, но не си дават една много елементарна сметка: ако всички станат като тях, ако всички са вулгарни, прости и крадливи, кой ще измисля неща в това общество, кой ще произвежда, кой ще работи? Това сме го виждали в края на байтошовския комунистически режим. Беше същото.
Водещ: Изчистиха ли имиджа си ГЕРБ вече?
Евгений Дайнов: От кое?
Водещ: Знаем, че откакто минаха вече европейските избори и ГЕРБ започна така наречената чистка в самата партия. Очаквате ли други промени или това ще бъде до местните избори?
Евгений Дайнов: Аз особена чистка не съм видял след европейските избори, освен че хлъзнаха главата на Цветан Цветанов. Другите оставки бяха преди европейските избори. Всички говорят за „Апартаментгейт“ и къщите за тъщи и, че това била голямата беля на ГЕРБ. Не е това голямата беля на ГЕРБ. Това са сравнително дребни кражби. Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества първо, което обеднява обществото. И второ – икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Това няма как да бъде изчистено. Това се вижда. Ако смятате, че хора, които решават тук да инвестират в заводи, внезапно казват: „А, няма“, ако смятате, че тези хора са толкова глупави да не инвестират в тази стабилност, те не са глупави. Те виждат какво става.
Водещ:Наблюдаваме активното ДПС. Как тълкувате поведението им на фона на управленските инициативи?
Евгений Дайнов: ДПС аз даже го писах някъде веднага преди европейските избори още, че са видни признаците, че устремно и форсирано в някакви сравнително кратки срокове ДПС иска да вземе максимално количество власт, без да минава през парламентарни избори. И особено след европейските избори, поне това, което виждам аз, е, че от ДПС са си запалили един вид допълнителен двигател, който да ги вкара в много по-голяма власт, отколкото имат в момента. Непрекъснато всичко, което правят, е подчинено на това. Дали ще гласуват с ГЕРБ, дали ще гласуват против ГЕРБ, дали ще предложат нещо на ГЕРБ, дали няма да приемат предложение на ГЕРБ, дали ще са съюзници с Бойко Борисов и ще му пишат отворени писма, всичко в този танц има една цел, както беше в последната година от правителството на Орешарски. Целта е една – от неособено видимо, без да минава през парламентарни избори, ДПС да вземе значително повече власт, отколкото има в момента. Всичко, което те правят, е част от това усилие.
Водещ: ДПС искат освен машинно гласуване, и машинно преброяване на хартиените бюлетини. Как коментирате това предложение?
Евгений Дайнов: Не съм специалист по машинно преброяване. Даже не си представям как изглежда. С машини знам как се гласува, но как се брои не знам. Така че трябва някой тесен специалист.
Водещ: Ако можем да кажем къде в редиците се позиционира ДПС, какъв е вашият отговор?
Евгений Дайнов: ДПС иска да вземе властта, без да поеме отговорността. Ако не са печелили парламентарни избори, а де факто управляват, значи имат власт, без да носят отговорност.
Водещ: А каква според вас ще бъде съдбата на „Обединени патриоти“?
Евгений Дайнов: Те доста отдавна не са обединени. Аз твърдя, че никога не са били патриоти. Нагаждащи се към ситуацията екстремисти също толкова самовлюбени, колкото и ГЕРБ. Съдбата им е като на всякакви такива хора – накрая потъват в караници помежду си, защото нямат ясна идея, която да привлече гражданите. Това, което видяхме на европейските избори, е, че на терена ВМРО май останаха единствените, но ще започнат и те лека-полека ще залязат.
Водещ: Ако приемем, че коалицията се разпадне, как ще изглежда управлението според вас?
Евгений Дайнов: Гледайки напоследък как се гласува в парламента, ГЕРБ няма особени драми, дори и така наречените „Обединени патриоти“ да изчезнат изобщо. Те с гласовете на разни независими ще се появят, винаги има такива, и ДПС и „Воля“, те се оправят с гласуванията. Друг е въпросът, че след всяко такова гласуване ДПС става все по-силна, има все повече власт. Така че не е на въпрос на живот или смърт на правителството, дори и последният така наречен патриот да напусне парламента, да ги няма, да минат в опозиция или да не са с управляващите. Гласове се намират.
Водещ: Проф. Дайнов, в предишен наш разговор вие казахте, че всички избори, каквито и да са резултатите, имат един много голям плюс в България „разбутват нечия кочинка“. Чия кочинка очаквате да се разбута наесен?
Евгений Дайнов: Европейските избори разбутаха много тежко и в България, и особено в Европа много тежко разбутаха кочинката на фашизоидните националисти, които пълзят напоследък в цяла Европа. Тяхната кочинка вече е разбутана. Те не взеха властта в Европа и никога няма да я вземат. Напротив – напред излязоха либерали и зелени, които са същински тип европейци. Тази кочинка, която се надявам да с разбута наесен с местните избори, е кочинката на най-окопалите се в местните избори, което е ГЕРБ и ДПС. Но ДПС като че ли няма да дадат да им се разбута кочинката, но на ГЕРБ със сигурност ще се разбута.
Водещ: Задъхва ли се управлението вече?
Евгений Дайнов: То отдавна се задъхва, защото единственото, което прави, е да яде. Започва да се дави.
Водещ: Какви симптоми има политическата ситуация у нас?
Евгений Дайнов: Симптомите са едни и същи от 5-6 години поне. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Дори тип Орбан той не може да въведе диктатура, камо ли тип Путин. И това е вечната драма на Бойко Борисов. Конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе. Но в крайна сметка от Европа ще дойде импулсът против всякакви опити да се правят диктатури на европейска територия. Още малко и Европа, като се изправи още малко, ще се сложи краят на всякакви диктатури. Но Бойко Борисов даже дори най-добрите конюнктури, както беше доскоро, не може, не знае, не иска да установи реална диктатура, а това единственият начин този управленски модел да съществува. И затова това управление може да се разпадне във всяка дадена секунда, въпреки подкрепата в парламента може да отидем на избори във всяка дадена секунда, защото градежът на диктатура не е завършен и Бойко Борисов няма да го завърши.
Водещ:Тоест вие смятате, че можем да отидем и на предсрочни парламентарни избори, така ли?
Евгений Дайнов: Аз ще се изумя наистина, ако се стигне до края на мандата на това правителство. Ще бъда истински смаян.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране