04.09.2020 | 14:26
Евродепутатка: Борисов, вашият мандат е позор, прекратете насилието и арестите
Насилието срещу протестиращи и журналисти е в открито нарушение на ценностите и принципите на Европейския съюз, пише Рамона Стругариу
”Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат. Агресивните репресии срещу протестиращи трябва незабавно да приключат”. Това пише в обръщението в социалната мрежа на румънския евродепутат Рамона Стругариу към премиера Бойко Борисов за насилието в кървавата сряда.

Насилието срещу протестиращи и журналисти е в открито нарушение на ценностите и принципите на Европейския съюз. Правото на хората да протестират е фундаментално за функционирането на демокрацията, пише още Стругариу.

Г-н Борисов, настоявам незабавно да прекратите насилието и арестите на българските граждани. Отговорете на техните искания. Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна”, добавя евродепутатът.

“Насилието срещу журналисти, особено задържани от държавни служители, противоречи на задължението на държавите да закрилят свободата на пресата и да осигурят безопасността на журналистите. Ето защо призовавам българските власти ефективно да разследват случаите на атаки срещу журналисти и да накажат полицейските служители за неприемливото им отношение. Важно е и на полицейските служители да бъдат дадени ясни инструкции да уважват свободата на медиите и да позволят на журналистите да отразяват демонстрациите в безопасни условия”, пише комисарката по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович.

Вчера зам.-председателят на европарламента Катарина Барли, която е и член на Комисията по граждански свободи (LIBE) обяви, че българското правителство разпространява фалшиви новини. Тя участва и в групата за върховенството на закона, на чието заседание миналата седмица бе обсъдена ситуацията в България и страната ни отнесе сериозни критики за корупцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране