02.07.2020 | 1:37
Евронюз: Заради бетона българите няма да се върнат на своето море
Почиващите в Гърция българи са се увеличили с 16% само за периода между 2016 г. и 2019 г.

Дали България ще привлече български туристи по своето Черноморие това лято? Очаква се Covid-19 да държи чужденците далеч, но местните почиващи малко се интересуват от своята страна, като от години предпочитат Турция и Гърция.

Това разказва телевизия “Евронюз” в своя репортаж от България.

„Напълно бяха зачеркнати надеждите на хотелиерите да видят български туристи, решили да прекарат отпуската си при тях. Българите трудно свикнаха да не ходят на своето море когато започнаха да посещават Гърция и сега ще е също толкова трудно да бъдат върнати обратно“, коментира в репортажа Димитър Попов от Българската асоциация на туристическите агенции и туроператори.

“Почиващите в Гърция българи са се увеличили с 16% само за периода между 2016 г. и 2019 г. и Валентин е един от първите, избрали гръцките и турски курорти, а с течение на времето това са направили и повечето му приятели”, разказва репортажът и дава думата на Валентин Спасов:

Българските морски курорти винаги са били скъпи, плажовете, храната … В Гърция плажът продължава по 3 км във всяка посока. Няма натрупани хотели и наистина мога да се наслаждавам на море, природа – красота е.

„Това е проблемът – строежите развалят крайбрежието. Девствените места се топят, а критиците наричат всичко това „Бетономорие“. Повечето от все още свободната земя е в защитени територии и природни паркове, но инвеститорите намират различни начини да заобиколят препятствията“, посочва авторът на материала.

Като пример е посочена печално известната в последните месеци местност Алепу с подпорната конструкция, която ще има и вторична функция на ваканционно селище.

“В Алепу са предвидени четири проекта. Има 19 още такива, при които земеделската земя е превърната в урбанизирана земя. Във всеки един момент може да бъдат реализирани”, разказва архитектката Радост Георгиева.

„Опасенията на противниците на (българските) морски курорти са, че защитените територии скоро ще започнат да предлагат оферти за ол инклузив, за да опитат да привлекат български туристи. Но засега, дори намалените цени и правителствените мерки не променят ситуацията и частните и публични плажове си остават пустеещи”, завършва репортажът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране