07.01.2019 | 0:01
Европа е в плен на снежен ад
Полярни температури на Балканите, а в Германия и Австрия виелиците предизвикаха транспортен хаос

Полярни температури, лед, затворени пътища и проблеми донесе циклонът „София“ над цялата територия на Гърция. Над цялата територия на страната са регистрирани силни снеговалежи, дори в райони с много ниска надморска височина. Крайбрежната улица в Солун е покрита със сняг. По крайбрежието са отчетени ниски температури и бурни ветрове. Много райони на Халкидическия полуостров все още бедстват. Без ток са най-малко две села – Сивири и Криопиги. Екипи на електрическата компания се опитват да отстранят повредата по мрежата, но работата им е затруднена от блокираните пътища. На полуостровите Ситония и Касандра снежната покривка достига до 40 сантиметра.

Гръцката гражданска защита е препоръчала да не се пътува в северната част на страната. Големи участъци от пътната мрежа в района са затрупани от сняг и непроходими. Има и паднали дървета, които препречват пътищата. В разчистването се включи и армията, след като нейната помощ е била поискана от местните власти на полуостров Халкидики.

Снежните виелици в южната ни съседка взеха и жертва – жена загина, а двама мъже са в неизвестност, съобщиха полицейски представители. Тялото на 66-годишна жена е намерено в преобърнала се кола, близо до поток в Кератеа, на 45 км югоизточно от Атина. В колата е имало и двама мъже, чиято съдба е неизвестна.

Сняг валя в петък и на остров Корфу, за първи път от 13 години насам. Очаква се от понеделник Гърция да бъде ударена от нов студен фронт.

Тежко е положението и в съседни на Гърция страни. Пътищата в Република Македония са влажни и заснежени, съобщават медиите в западната ни съседка. Остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили по пътя Маврово-Дебър и Гостивар-Кичево през планинския проход Стража. Вчера в Македония термометрите паднаха до минус 21 градуса. Тази температура бе измерена в град Битоля, в централната част на републиката. В Берово, недалеч от българската граница, термометрите показваха минус 17 градуса, в Струмица – 14, а в Прилеп – 12. Снежната покривка в Маврово, в западната част на Македония, достигна 65 см.

Сняг и студ обхвана и Албания. По много от пътищата на страната се налага движение с вериги. По пътищата в Южния регион има сняг и много ниски температури, които създават условия за поледици.  Редица селища в някои планински райони като Голо бърдо и Гора в източната част на Албания са откъснати от света заради натрупалия сняг. Студът взе и жертва – 58-годишен човек от село Равоник край Корча. Той е карал велосипед, когато изгубил съзнание и паднал, а по-късно е починал. Лекарите в болницата в Корча са потвърдили, че смъртта е настъпила вследствие на студа.

Продължаващият обилен снеговалеж в Южна Германия предизвика транспортен хаос – наложи отмяната на все повече и повече полети на различни авиокомпании на най-голямото летище в провинция Бавария – Мюнхенското.

Подобно е времето в съседните Австрия и Швейцария, където властите се принудиха да затворят пътища.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране