07.09.2015 | 0:01
Европа на война срещу 30 000 каналджии
Смъртоносният бизнес върти милиарди долари
След шока, предизвикан от картините с удавеното сирийско момченце, изхвърлено на турски плаж, европейските власти имат приоритета да се борят срещу 30-хилядна армия от каналджии, заподозрени в търговия с хора.
Това е главният ни приоритет, няма съмнение – не само за Европол, но и за всички държави на ЕС – обяснява Робер Крепинко, отговарящ за борбата с организираната престъпност в Евро­пейс­ката полицейска организация (Евро­пол), предаде АФП. Не само че излага кандидатите за имиграция на огромен риск, трафикът на хора представлява и огромно предизвикателство към всички държави членки както в хуманитарен план, така и по отношение на сигурността, отбелязва Крепитко в интервю за Франс прес.
Този смъртоносен бизнес, който върти милиарди долари, се храни от отчаянието на все по-нарастващ брой хора, бягащи от войната и бедността в техните страни – Сирия, Афганистан, Еритрея, Сомалия. Все по-добре организираните банди от трафиканти използват социалните мрежи, добре отработените маршрути и експедитивните методи, за да прехвърлят вълни от бежанци и мигранти в Европа.
През юли Европейският съюз предприе мащабна операция срещу каналджиите в Средиземно море, събирайки най-напред информация, преди да се подготви да действа с военна сила – по принцип през следващите седмици – срещу корабите на трафикантите, главно покрай либийските брегове. От месец март досега европейските власти са идентифицирали международна банда от 30 000 заподозрени в цяла Европа, от които 3000 действащи в Средиземно море, като някои са от страни, нечленуващи в ЕС, с които Европол разменя информации, разяснява Крепинко.
Тези трафиканти от различни националности и религии загърбват различията си, за да си сътрудничат във всеки отделен случай според нуждите и там, където има пари за печелене, разкрива той, като сочи за пример банда от 16 трафиканти, разбита в Гърция сред ареста на двама румънци, двама египтяни, двама пакистанци, седем сирийци, един индиец, един филипинец и един иракчанин. Тези каналджии, които за няколко месеца са спечелили близо 7,5 милиона евро, прехвърляли главно сирийци в Европа, като ги прекарвали с фалшиви турски документи в Гърция, използвайки както морския път, така и по въздух и суша. Търговията с човешки същества, съчетана понякога съссексуално робство и експлоатация с мизерно заплащане, е вероятно най-печелившият бизнес от всички престъпни дейности, изпреварващ дори трафика на оръжие и контрабандата на дрога, твърди говорителката на Фронтекс (Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки) Изабела Купър.
Според Европол и Фрон­текс все повече каналджии използват социалните мрежи, Фейс­бук и други, за да популяризират услугите си, да преговарят за цените и да организират трафика на мигранти. Така Фронтекс, която разменя информации със страните членки на ЕС, е разкрила мрежа, ръководена от еритрейци, които изпращат мигранти от Еритрея към Либия, преминавайки през Су­дан с крайна дестинация Италия, свидетелства Купър.
В Западна и Под­са­харска Африка каналджиите използват камиони и скривалища, за да прехвърлят мигрантите в Либия. Един от използваните пътища бил през Гана, Буркина Фасо и Нигер. След като мигрантите вече са пристигнали в Либия, специализирани банди ги изпращат през Среди­земно море на претоварени риболовни корабчета или пневматични лод­ки (които, подозира Фрон­текс, може да са внесени от Китай).
Според свидетелски показания, събрани от Фронтекс, някои каналджии дори принуждавали кандидатите за емигриране да се качват на тези разнебитени корабчета, заплашвайки ги с пистолет, тъй като те си давали сметка за опасностите от корабокрушение на подобни съдове в Средиземно море. Либия наистина е манна небесна, тъй като там няма закон, казва Купър в интервюто за АФП.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране