11.09.2020 | 11:35
Европарламентът ще дебатира за България в пленарна зала
Страната е заплашена от спиране на европейските средства заради правителството на Бойко Борисов

В първата седмица на октомври ще има дебат в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България. Това съобщи евродепутатът от БСП Елена Йончева в интервю за БиТиВи. По думите й такъв дебат се прави за държави, които се намират в критично положение.

Най-вероятно този дебат ще приключи с резолюция и това ще има сериозни последици за България, включително и спиране на еврофондове. „Правителството да не си прави илюзии“, препоръча Йончева.

Вчерашният дебат в комисия LIBE беше изключително важен, посочи Йовчева и открои, че той е показал, че Механизмът спрямо България продължава да съществува, активен е и никой не се ангажира с неговото отпадане- Така спрямо страната ни може да има два механизма – един за всички страни от ЕС, който включва и наблюдение на медийната свобода, и старият механизъм от 2006 г.

Елена Йончева открои, че до този момент никога премиер, поканен на изслушване в ЕП, не е отказвал присъствие, както направи миналата седмица Бойко Борисов и изпрати три дами като представители на страната.

Положителното, по думите на Йончева, е, че в Европейския парламент вече се говори за върховенството на закона в България и то благодарение на протестите. Сравненията с Беларус са основателни, тъй като в България има авторитарен режим. Европа вече си отваря очите за това, според Йончева. „В Брюксел много добре знаят какъв е Борисов, но мълчат… Борисов трябва да си отиде, но и ние трябва да направим всичко възможно нови Борисовци да не се появяват“, коментира евродепутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране