13.03.2019 | 0:01
Европейският парламент призова: Спрете „Северен поток-2“
Според депутати "Северен поток-2" увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки

Европейският парламент одобри нови ограничения спрямо Русия и официално поиска спиране на изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

Резолюцията, внесена от латвийския евродепутат Сандра Калниете, е свързана с политическите отношения между ЕС и Русия. Тя предвижда възможност за разширяване на личните санкции, ограничаване достъпа на Русия до финанси и технологии, както и решение Москва вече да не бъде считана за стратегически партньор.

Документът беше одобрен с подкрепата на 402 депутати, 163 гласуваха против, а 89 се въздържаха. Ограниченията в него ще влязат в сила, ако Москва продължи да нарушава международното право, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите призовават ЕК и европейската дипломатическа служба „спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон „Магнитски“ („глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС“), който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, като блокиране на собственост и имущество на физически лица в ЕС, вкарани в „санкционен списък“.

Според документа „Северен поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

Европейският парламент смята, че Русия вече не може да се счита за стратегически партньор, a споразумението за партньорство и сътрудничество трябва да бъде преразгледано, тъй като заложените в него принципи вече не се спазват. Евродепутатите призоваха страните от ЕС към по-координирана и съгласувана външна политика спрямо Руската федерация.

В документа се отбелязва още, че ЕС „както и преди е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения“.

„Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия“, се казва още в резолюцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране