02.03.2021 | 16:40
Facebook въвежда цензори в България заради фалшивите новини
"Проверители на факти" ще следят за невярна и подвеждаща информация

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна, подвеждаща и подбуждаща към насилие информация и и ще предприема мерки, съобщи Nova.

Двама журналисти – по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на публикациите. Такива „проверители на факти“ вече следят публикациите в Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Сърбия, а сега в програмата на Фейсбук ще бъдат включени България и Унгария. В момента агенцията обхваща 17 държави в Европа, като работи с общо 12 езика. През последните години зачестиха критиките, че социалните мрежи стават все по-опасни развъдници на невярна и опасно подвеждаща информация, и в отговор Фейсбук предприема мерки за контрол на съдържанието.

Работата на „цензорите“ е да откриват и маркират некоректните текстове и илюстрации, както и профилите, от които се разпространяват „фейк нюз“. Ограничителните мерки се прилагат и за реклами, а също така и за потребители, които разпространяват „спам” съдържание и т. нар. „кликбейт” заглавия – публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Страници и домейни, който допускат многократно разпространение и споделяне на фалшиви новини, се наказват с премахване на опцията за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.

Eкипът, който ще отговаря за регулацията на съдържанието, се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари, които твърдят, че информацията е невярна или некоректно поднесена. Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Целта е да се спира споделянето на измамна информация и да се намалява броят на хората, които я виждат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране