31.01.2019 | 22:42
Фактите за Банов са потвърдени от съда, не ги и отрича
25-те млн. кредит са за Русенската корабостроителница, не за Йончева

Многото изявления на културния министър Банов досега не отричат никой от фактите, за които прокуратурата определи, че има данни за престъпление по изнесените от соцдепутатката Елена Йончева записи и документи. Още повече, в съдебно решение тези факти са категорично потвърдени, както и щетата за хазната от непоисканата от правителството неустойка на стойност 754 000 лв. Същото е констатирала и АДФИ с шеф от ГЕРБ. Многозначително е и мълчанието на премиера. Досега в повечето случаи на обвинения, потвърдени от прокуратурата, а особено от съда, срещу висши сановници, те биват отстранявани.

Преместването на въпроса от „Какъв е проблемът” към „Кой го изнася” – всеки пиар и историк на 20-и век знае, че това е елементарен пропаганден похват, също се оказа компрометирано от изказванията на културния министър. Ако ГЕРБ е назначил и търпи 10 години хора, които Банов определи като „малка организирана престъпна група”, а сега те работят при друг министър, в задачата се пита защо е възможно да се случва това?

Не знаят ли, че задължение, не право или желание, на всеки гражданин, бил и министър, е да съобщи за престъпление – например изнудване, в прокуратурата. Както Йончева, узнала за престъпление по служба – фалшифициране на документи и ощетяване на хазната в особено големи размери, изнася информацията и сезира магистратите.

Според съдебната практика по нашия Наказателен кодекс се лежи по година за всеки 1000 лева измама. Значи, за 754 000 лева щета – 754 години! Нека тази  правна норма да бъде ясна на наричащите 754 000 лв. „нищо”, „дребна работа” и т.н. Облагодетелстване на строител за 754 000 лв. или спасяване на 193 живота на диабетици чрез спряната им (!!!уж поради недостиг на средства!!!) афереза – въпросът може да бъде поставен и така.

Още повече, ако по нареждане на Банов въпросните средства не бяха спестени на варненската фирма – изпълнител, с лихвите тя щеше да бъде 1,15 млн. лв.

По каква причина Министерството на културата води такава борба то, а не Столичната община да работи по този проект? Резултатът е плачевен – от „Итонг”-а на уж античните останки през протеклия безброй пъти стъклен похлупак насред Ларгото, до криво наредените и защо ли ужасни като колорит и композиция плочки.

Вредите, които бяха нанесени на центъра на София, са огромни. Някой по- просветен и по-чувствителен към красотата, изкуството и урбанизма човек би ги определил даже като „престъпление” – не финансово, а културно и нравствено. Защо?

За първи път от 2 хилядолетия беше нарушен архитектурният смисъл на цялата композиция на това място чрез изместването на нейния център от римско време насам. Кощунство, което не си е позволил даже червеният диктатор Вълко Червенков, по чието време е възстановено унищоженото от англо-американските бомбардировки покрай Коледа и на Великден през 1944 г. сърце на София.
А по думите на световноизвестния архитект Жан Нувел пред нас, които сме цитирали и на премиера, и на кмета: „Това е единственото място, което имаше дизайн и композиция в целия град”. На един от тримата най-големи архитекти на нашето време определено май може да се вярва повече, отколкото на „Ало, Банов съм…”. Или не?

25-те млн. кредит са за Русенската корабостроителница, не за Йончева

25-те милиона кредит, които фалшива новина на сайта на бТВ приписа на Елена Йончева часове преди нейния брифинг по казуса Ало, Банов съм…, а след това бе цитирана от куп медии и даже беше зададена като въпрос на депутатката, се оказаха не за нея, а за русенската корабостроителница. При това кредитът към КТБ е редовно обслужван, както сочат всички документи. Това стана ясно в предаването на Люба Кулезич по Евроком.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране