31.07.2015 | 12:28
Фалстарт за антикорупционния закон на Кунева
Местан за закона на Кунева: Вълкът пее "Когато бях овчарче и овцете пасях"

Народното събрание няма да гласува днес антикорупционния законопроект на Меглена Кунева въпреки настояването на Реформаторския блок. Това решение беше обявено от парламентарната трибуна от председателя на парламента Цецка Цачева след извънреден председателски съвет. Представителите на 7 от 8-те парламентарните групи, с изключение на РБ, са гласували програмата на НС да продължи с разискване по демографската политика – планирани питания към вицепремиера Ивайло Калфин.

РБ се събра на извънредно заседание. По-рано Цецка Цачева обяви 15-минутна почивка и свика извънредно заседание на председателския съвет. Повод за това стана неразбирателство около предложения за удължаване на дебатите по Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности и отлагане на парламентарния контрол.

Депутати от Реформаторския блок поискаха контролът да се отложи до приемане на първо четене на законопроекта. Предложението им обаче беше направено в рамките на започналия вече парламентарен контрол. От “БСП лява България” възразиха срещу това, като обявиха, че се нарушава правилникът на парламента.

В последния ден преди лятната ваканция народните представители се захванаха да гледат на първо четене законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, който предвижда създаването на нов орган – Национално бюро, което да се бори с корупцията по високите етажи, предаде БТА.

Трябва да ограничим корупцията най-вече в съдебната система, защото, ако я има там, ще я има навсякъде, обяви Кунева в пленарна зала, представяйки и защитавайки проекта си. По думите й, Сметната палата си върши съвестно работата, но по закон само гледа дали има декларация от проверяваните лица и пропуснато ли е нещо в нея, не изследва имуществото на лицата.

Резултатите на БОРКОР също не задоволяват, Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) доби лоша слава. На нас ни трябват резултати, нямаме време за търсене на съвършено решение – няма такова, има само правилно решение, категорична бе Меглена Кунева.

Антикорупционният закон – без подкрепата на БСП и ДПС

Атанас Зафиров от БСП обаче веднага заподозря, че управляващите се опитват да прокарат закона в 12 без 5, в последния ден от сесията. Социалистът съзря напълно неприемливи текстове в законопроекта и гарантира пълната неподкрепа на червените. Има основателни съмнения за превръщането на новия орган в такъв на политическа репресия. Въвеждат се анонимни сигнали като метод на работа, в пълно противоречие с Конституцията и разбиранията ми, отсече Зафиров.

Как да си обясним, че сме шампиони по транспониране на европейското право, а сме в механизма за наблюдение, обърна се въпросително към Кунева пък лидерът на ДПС Лютви Местан. Той си отговори сам с аргумента, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за прилагането му.

За Местан проблемът у нас не е несъвършенството на правната уредба, а в това, че законите не се прилагат ефективно. ДПС има своите притеснения. Не сме съгласни, че независим може да е орган, чийто председател ще се назначава и освобождава по предложение на президента по инициатива на Министерски съвет (МС). Това е класическа дефиниция на орган, пряко подчинен на МС, обясни лидерът на движението.

Той предрече, че Бюрото ще даде предпоставка за злоупотреба с властнически ресурси – финансови или при правомощия при предоставяне на услуги. Може да бъде корумпиран само онзи, който притежава реално властнически правомощия, който притежава властта, който се разпорежда с публични ресурси – кой прави това у нас? На първо място изпълнителната власт – МС. Корупцията е там, където е властта, разви тезата си Местан.

Лидерът на ДПС поиска да знае как тогава с генераторите на корупцията ще се бори орган, практически назначен от онзи, който генерира корупцията. Ако дойде момент, в който ни управлява не толкова свят МС, с не толкова добродетелни министри, а те контролират този, който ги проверява, докъде ще го докараме в борбата с корупцията, възмути се той.

Законопроектът за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, предвижда създаването на нов единен и независим антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията.Националното бюро ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране