05.09.2019 | 22:56
Фандъкова е кукла на конци и параван на корупция
Опозицията БСП се е приготвила да се самоубива, като подкрепи провинциал-популистката Мая Манолова, която е по-скоро резервен кандидат на Борисов

Ева Майдел, ваклата евродепутатка на ГЕРБ, написала във Фейсбук, че допреди 10 години София била град със стар транспорт, разбити булеварди и тротоари, рушащи се фасади. Абе, гробница . И дошла Фандъкова, сега всичко свети, модерен европейски град.

Тия басни вървят в България. Като ги кажат две три важни гербаджийки и борисовите говорители по телевизора, привържениците му повтарят като папагали.

Само че тук Майдел е объркала пропагандата и хвърля кал по своя патрон – защото допреди 10 години София беше град, управляван вече четири години от Борисов.

Като стана кмет Борисов обеща бързо да реши проблемите, до една година да построи завод за преработка на боклука и т. н. Със завода за боклук успя чак на 12-ата година, като беше вече премиер. Въпреки че Европейската комисия чакаше години наред София да вземе парите за завод за боклука, та чак започна процедура срещу България, докато тук се назлъндисват как да откраднат повече с по-голям проект и кой да го прави тоя завод.

И помни ли някой как кметът Борисов се ежеше на премиера Станишев – „Дайте си ни парите на София?” Е, като стана премиер, настъпи тишина. Стотици милиони се изляха от ЕС за строителство на метрото. И въобще много пари се превъртяха в София и който трябва спечели от това, но колко спечели София?

Понеже сега сменят предизборно лампи и плочки тук-там из София и някои софиянци се радват, добре че има избори от време на време да пооправят нещо.

Ако не е станало ясно, след време ще стане – каквото и да е купено ново за града – автобуси, сменени лампи, тротоари, плочници, настилки като пред Св. Седмочисленици, то е направено, за да могат едни наши фирми да вземат повече пари. Няма да е с такива плочки, а с онакива. Няма да са тия автобуси, а ония. Ама имало обществени поръчки…

Например в Борисовата градина как сменяха лампи – вместо да подменят осветителните тела на здрави стълбове, смениха стълбовете. Вместо да сменят кабелите в каналите, изкопаха нови канали и иззидаха нови шахти, старите ги оставиха така до тях отстрани. Що да ги използват, като трябва да усвоят повече?

И сега като тръгнеш покрай ЦСКА нагоре по алеята до тенискортовете в гората и кв. „Изток”, от всеки 10 лампи не светят поне 3. И сигурно сега за да светнат ще сменят пак стълбовете, ще изкопаят нови шахти и канали, нови кабели…

Сега в престижния кв. „Изток”, понеже бързат предизборно, просто побиха тук-там нови лампи, разкопаха  плитки бразди през зелени площи и тротоари, пуснаха по тях кабели без никакви тръби. Старите стълбове на лампи още не са извадени. Новите кабели минават откъдето си искат, без да са вписани в никакъв кадастър.

А в по-периферни райони на „Младост” и др. е тъмница бетер в село.

В престижни квартали като „Бояна“ и „Княжево“ още няма канализация. На места строят нови сгради и улици, а не е оставено място за тротоари, само по половин-един метър отстрани.

Събарят старини на София, за да строят уж модерни работи. За разграбването на имоти и терени на града може да се изпише цял ферман.

Тротоарите се правят от неуки майстори от кол и въже, без някой да ги контролира. И софиянци газят отгоре с колите и чупят и без това хлопащите плочки. И дишат прах после и викат – общината да изчисти въздуха.

И срещу това бутиковите десни вадят един неубедителен архитект, който ни занимава с паметника на Съветската армия, и викат – не смей нещо да кажеш, тоя е най-добрият.

Опозицията БСП се е приготвила да се самоубива, като подкрепи провинциал-популистката Мая Манолова, която е по-скоро резервен кандидат на Борисов.

И така – продължаваме напред. Фандъкова се кани да влезе в историята като най-дългогодишния кмет на София, кукла на конци и параван на корупция. Жива илюстрация на упадъка на обществото.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране