21.08.2015 | 16:12
Фандъкова ще продухва канализацията в София
Некачествените ремонти на ГЕРБ милиони левове на данъкоплатците са обект на жестоки шеги в социалните мрежи

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила на концесионера “Софийска вода” да продуха цялата дъждовна канализация на рискови участъци и зони, за да не се стига до инциденти. Това обяви тя след проливния дъжд, който за кратко наводни новоизграден участък от “Цариградско шосе” и го превърна в плавателен канал. Случката вдъхнови участници в социалните мрежи, които след свидетелските видеа от потопа, започнаха да качват колажи и клипове, посветени на преименуваното “Цариградско море”.

Един от клиповете показва как от водите на софийския булевард изплува и Путин в батискаф. “Причината е запушената канализация, която колегите от “Софийска вода” и от почистващите фирми не са видели навреме. Виждаха се непочистени листа и клони”, каза Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че се е разпоредила “Софийска вода” да ревизира и да продуха цялата дъждовна канализация на рискови участъци и зони, където има понижение, за да не се говори, че причината за наводненията са извършените ремонти.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обясни пред радио “Фокус”, че при поройния дъжд са паднали листа от дърветата, които запушили канализацията и това е причинило превръщането на участък от бул.”Цариградско шосе” в море.

Любомир Христов увери, че канализационните шахти в града, включително и на “Цариградско шосе”, функционират добре. По думите му при натрупване на листна маса се получават такива инциденти, но те са изключение.

След като служители на звеното за аварийно реагиране към Столична община са отворили капаците на дъждоприемните шахти, системата е започнала да работи и в рамките на 40-50 минути проблемът е бил преодолян, обясни зам.-кметът по транспорта.

Христов посочи, че на бул. “Цариградско шосе” има наклон, заради който се стича и събира вода от дъждовете, но това няма как да бъде избегнато. Той допълни, че се правят подобрения както на този участък, така и по цялото “Цариградско шосе”.

Ремонтът на бул.”Цариградско шосе” трябва да приключи до 15 септември, каза Фандъкова. Тя уточни, че след тази дата може да се работи само по локалните платна на булеварда, но по основните ремонтът ще е приключил.

С оглед на това, че наближава дъждовният есенен период, ще се направи преглед на хоризонталната и вертикалната дъждовна канализация по разпореждане на кмета, каза още Любомир Христов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране