22.02.2015 | 0:06
Фекални води се изливат в езерото Сребърна
Преди 12 години започва изграждането на пречиствателна станция

Фекални води се изливат в езерото Сребърна от години. Това е показала проверката на Министерството на околната среда и водите, обяви екоминистърът Ивелина Василева пред Нова тв.

Преди 12 години по проект започва изграждането на пречиствателна станция и хората спират използването на септичните ями. Общината решила да изгради пречиствателна станция и държавата отпуснала над 4 млн. лева. Три години по-късно строежът спрял с обяснение, че не достигат средствата. През 2010 г. проектът спрял окончателно. От тогава фекалиите се изливат в три ями до езерото, защото повечето жители спрели да използват септичните си ями.

Все още няма въведени в експлоатация съоръжения. Това сочи проверката на МОСВ, Регионалната дирекция по околната среда и водите, Басейновата дирекция, община Силистра, областната управа. Разпоредихме на кмета на селото да прекрати всякакво оттичане на води към резервата. Кметът разпореди зариване на ямите. Проследяваме изпълнението на препоръките”, заяви министър Василева.

Тя заяви още, че кметът на Силистра е поел ангажимент в понеделник да свика изпълнители, проектанти и надзорници на проекта, за да се предприемат действия, за да се приключи изпълнението на проекта.Пречиствателната станция вече е там, има акт 16, но не е въведена в експлоатация.Василева обеща да има и дисциплинарни наказания на служители в Регионалната инспекция по околната среда, които “са се отнесли несериозно към сигнал, подаден от граждани”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране