26.06.2016 | 18:52
Фенове настояват Борисов да подкрепи новия ЦСКА
Смятам до сряда-четвъртък тази сага да приключи, отговори премиерът

В публичното пространство се появи открито писмо на привърженици на ЦСКА до премиера Бойко Борисов, с копие до спортния министър, главния прокурор, президента на БФС и др. С него се настоява Борисов да подкрепи “връщането на ЦСКА там, където му е мястото” и се говори за възникване на “сериозна ескалация на социалното напрежение” в противен случай.

Писмото е насочено (б.р. – адресирано е и до него) срещу бизнесмена Васил Божков, който се очаква днес също да внесе оздравителен план за оригиналното ПФК ЦСКА АД. Въпросните привърженици поддържат Гриша Ганчев, който заедно с Христо Стоичков и Юлиян Инджов, първо закупи “Чавдар” (Етрополе), след това го сля с бившия си клуб – “Литекс”, като го преименува в “ЦСКА-София”. Въпросното дружество получи принципно одобрение да участва в новосфомираната Първа лига, но все по-силно се чуват мнения, че това не е възможно от юридическа гледна точка, което именно изнервя съгласните да поддържат преименуван клуб фенове.

Писмото обаче не е подписано с конкретни имена на фенклубове или отделни привърженици и завършва с: “Зад писмото застават привържениците на ЦСКА, желаещи най-доброто на клуба си”.

Ето и откритото писмо (без редакторска намеса):

“ДО:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ МИНИСТЪР МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

КОПИЕ: Г-Н БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ПРЕЗИДЕНТ НА БФС

КОПИЕ: Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ МЕДИИ

КОПИЕ: Г-Н ГРИША ГАНЧЕВ СОБСТВЕНИК НА ФК ЦСКА-СОФИЯ

КОПИЕ: Г-Н ВАСИЛ БОЖКОВ СОБСТВЕНИК НА НОВЕ ХОЛДИНГ

“Уважаеми г-н Министър-председател,

Отново се обръщаме към Вас от името на привържениците и спортистите на ЦСКА в страната и зад граница. Безгранично оценяваме позицията, която приехте и проявеното разбиране към проблемите и болките на нашия клуб. В същото време споделяме тревогата си от продължаващото безвремие и протакане по повод съдбата на 31-кратните шампиони на България.”

“В един момент се появи светлина в тунела след като бе оповестено, че новото дружество ФК ЦСКА-София ще получи място в реформираната елитна дивизия. Мина време, но към днешна дата няма нищо официално. Ето защо мнозина в червената общност започват да се питат дали не става дума за заблуждаваща маневра, какъвто опит вече имаме.”

“Тоест – премиерът дава зелена светлина за връщането на ЦСКА там, където му е мястото, но други пречат за възстановяване на справедливостта. А времето минава, новият сезон чука на вратата и току-виж се оказало, че „нормативни“ и „процедурни“ казуси пречат на “армейците”. Питаме се – какво следва при подобен развой?”

“Наред с тези тревоги искаме да се спрем и на един изкуствено раздуван „номер“ от среди и медии, враждебни на ЦСКА. Става дума за така нареченото „оздравяване“. Всички знаем, че то е невъзможно.”

“Уважаеми г-н Министър-председател,

“С настоящето заявяваме, че огромната “червена” общност твърдо застава зад процесът на възраждане и рестарт започнати преди година. Тогава г-н Гриша Ганчев се зае със съдбата на ЦСКА, отбор вдъхващ все още респект на целия континент.”

“За по-малко от 12 месеца този човек направи отбор, консолидира публиката и съхрани историята и традицията. И между другото – спечели купата от … „В“ група по време на най-посетения вътрешен мач през новия век! Пред 35 000 зрители срещу в агонизиращата без ЦСКА „А“ група, със средно по 300 човека на мач.”

“Уважаеми г-н Премиер, задавате ли си следните въпроси? Защото ние си ги задаваме.”

“КОЙ продължава да иска слаб футбол в България?”

“КОЙ продължава да работи срещу националните интереси?”

“КОЙ изолира най-големите имена в Българския футбол и в други спортове?”

“Освен това ФК ЦСКА-София, под ръководството на г-н Гриша Ганчев, г-н Христо Стоичков и г-н Юлиян Инджов започна конкретни действия за подобрения на стадион „Българска армия“ и на базата в Панчарево, което не бе правено от две десетилетия насам.”

“Да не говорим за професионалната структура, организация, селекция и т.н. Припомняме всички тези добре известни обстоятелства, за да заявим убеждението си, че ЦСКА си има лидер, патрон и меценат и по тази причина няма потребност от никакви „оздравители“ със съмнителни намерения.”

“Оздравяването започна преди година и донесе най-сладката купа в Музея на славата в Борисовата градина. По своята морална стойност това отличие се нарежда до победите над Ливърпул, Нотингам, Аякс, Ювентус, Байерн…, защото бе спечелено изцяло с български футболисти и без допуснат гол срещу съперници от „елита“.”

“Ето защо ние, огромната “червена” общност, заявяваме пред държавните институции, спортните организации, медиите и цялото общество, че твърдо поддържаме усилията на г-н Гриша Ганчев за съхраняване и възраждане на великия “армейски” клуб.”

“А по този път не ни трябват никакви чужди „оздравители“, особено такива, които са останали в паметта на червената общност със съмнителните си комбинации на гърба на тризвездните шампиони.”

“Мъдрите хора са казали, че историята се повтаря само като фарс и ето защо ние не искаме отново да преживяваме кошмарите от периода 2000- 2006, когато ЦСКА бе превърнат в заложник на задкулисни интереси, схеми и комбинации. Това се отнася и за другите клубове. Крайният резултат е унищожаването на националния отбор на България.”

“Уважаеми г-н Министър-председател,

Ние вярваме, че както Вие, така и отговорните хора и институции в нашата страна ще ни разберат, защото ние като граждани, данъкоплатци и избиратели настояваме за равнопоставеност.”

“Това трябва да се случи най-сетне след толкова години на двойни стандарти, държавна помощ за едни и несправедливост за други. Отново потвърждаваме изразената вече позиция, че нарушенията в източеното АД имат съвсем конкретна персонализация, несъвместима със социалния феномен ЦСКА, символизиращ Българската армия. А топката е в полето на Темида. И тук е мястото да кажем, че точно тези персони са най-активните „оздравители“.”

“Настояваме за подкрепа за връщането на ЦСКА там, където му е мястото, както и Вие заявихте, а не „нормативни“ и „процедурни“ казуси да позволят появата на евентуален „втори синод“, който ще предизвика сериозна ескалация на социалното напрежение. А кой би имал полза от подобен сценарий в актуалната тежка конюнктура за България и Европа?”

“Зад писмото застават привържениците на ЦСКА, желаещи най-доброто на клуба си”

Часове по-късно премиерът Борисов отговори на писмото чрез профила си във Фейсбук:

“Посланието Ви стигна до мен, затова бих искал да Ви информирам. И днес съм разговарял с хората, които считам, че все още проявяват здрав разум. Смятам, че до сряда-четвъртък тази сага трябва да приключи. Аз ще изпълня ангажиментите, които съм поел и ЦСКА да е там, където му е мястото. Призовавам всички, които обичат ЦСКА, да положат усилия това да се случи, а не ежедневно да влизат в разпри”.

1 коментар

  1. Антон Вучев каза:

    Кой са тези анонимни фенове, дайте им имената?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране