08.03.2021 | 16:47
ФИФА ще следи БФС 4 години
ВАР у нас започва в плейофите в efbet Лига

ФИФА ще следи БФС, който в момента въвежда видеоасистента (ВАР). Мониторингът ще е до лятото на 2025 г. Това обяви  отговорникът за поставянето на ВАР в България и бивш шеф на Съдийската комисия Петър Петров.

„Подготовката беше в няколко направления. Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. В противен случай няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде до лятото на 2025 г. Нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от ФИФА“, обяви Петров.

В предстоящите домакински мачове на Лудогорец и ЦСКА-Сф в края на седмицата ще бъдат направени тестове на системата преди самото й въвеждане в плейофите.

„Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. ФИФА на база датите, които сме дали и без да ни уведомява, ще изпраща представител, който ще види дали правим този технологичен тест и всичко, което те имат като изисквания. Ще сертифицираме всички наши стадиони от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 000 евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 000 евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 млн. евро. е имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 млн. евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна“, добави той.

„Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка. С тях ще кандидатстваме за участие на Световното в Австралия и Нова Зеландия през 2023 г.

Първият тест е на 12 март от 17.00 ч. на срещата Лудогорец – Арда. 2,5 часа преди мача клубът домакин ще предостави юноши, които по наша инструкция ще разиграят инциденти, които ще им подадем. Всички очевадни грешки, които биха били допуснати, надявам се на 100% да бъдат проверени. Главният съдия на терена си е главен съдия. Той е човекът, който взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка, той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го стори. Тогана той ще вземе окончателното решение“, каза още Петров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране